dinsdag, 29 september 2020

Waarom is havermout volgens de keuzetabel geen voorkeursproduct?

In mijn praktijk als gewichtsconsulent krijg ik af en toe de vraag waarom havermout in het lijstje van middenweg staat in plaats van bij voorkeur. Havermout is verzadigend en bevat veel vezels, daarom ik vind dat ook lastig uit te leggen. Kunt u mij dit uitleggen, zodat ik ook weet wat ik moet antwoorden?
Manon

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Om gezonder kiezen makkelijk te maken, hebben we per vak alle producten in de Schijf van Vijf onderverdeeld in drie groepen: voorkeur, middenweg en uitzondering. Per product kijken we hoeveel voedingsstoffen erin zitten. Van sommige voedingsstoffen wil je juist veel binnenkrijgen, denk aan vezels. Maar voedingsstoffen zoals verzadigd vet, transvet,  zout, suiker en calorieën wil je juist beperken.

Middenweg

Middenwegproducten hebben een neutraal effect op de gezondheid, dus er is geen bezwaar tegen om deze dagelijks te gebruiken, hoewel voorkeursproducten, zoals de naam al zegt, de voorkeur verdienen. Deze hebben namelijk een gunstig effect op de gezondheid. Havermout is een middenwegproduct omdat er ietsje meer verzadigd vet in zit dan het criterium dat we hiervoor hebben gesteld. Het verschil is zo klein dat dit bij normaal gebruik geen noemenswaardig effect heeft op de totale dagelijkse inname van verzadigd vet. Als havermout alleen op vezel beoordeeld zou worden, zou het wel een voorkeursproduct zijn.

Variatie

Belangrijk is dat je wel varieert met vezelrijke producten om andere belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je bijvoorbeeld geen brood gebruikt moet je erop letten dat je voldoende jodium binnenkrijgt uit andere bronnen zoals vette vis of magere zuivelproducten.

Voor meer informatie over de keuzetabel kijk je op: http://www.voedingscentrum.nl/keuzetabel 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.