donderdag, 16 september 2021

Zitten er giftige stoffen in noten?

Ik heb ergens gelezen dat er giftige stoffen zitten in walnoten en andere noten, zoals amandelen. Het zou daarom beter zijn om ze eerst een tijdje te weken. Klopt dat?
Evaline

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van noten wegen ruimschoots op tegen het gezondheidsrisico. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet bewezen. Het eten van noten zorgt bovendien voor een lager cholesterolgehalte. De gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten is waarschijnlijk de oorzaak van deze gunstige effecten.

Schimmelstoffen

Bepaalde schimmels maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Deze kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is van verschillende schimmelgifstoffen vastgelegd hoeveel je er van mag binnenkrijgen. Mycotoxines hebben een toelaatbare dagelijkse inname (TDI). De TDI is de hoeveelheid van een dergelijke stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid.

Advies

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks 30 gram peulvruchten, noten en zaden te eten. Bij het advies is rekening gehouden met de gezondheidsvoordelen en het -risico van de giftstoffen van noten. Als je met mate noten eet, hoef je ze niet te wellen. Het is belangrijk om zelf te bekijken een noot schimmelvrij is. Noten zijn niet eetbaar als er schimmel op of in zit. Hier kun je meer informatie lezen over noten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.