maandag, 8 augustus 2022

Mag je als 70-plusser nog lijnen?

De internist vindt dat ik te zwaar ben. Maar op de website van het Voedingscentrum staat dat je beter niet kunt afvallen als je ouder bent dan 70 jaar. Waarom is dat? En kan ik dus beter niet gaan lijnen?
Erica

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als een internist of een andere arts aangeeft dat je te zwaar bent en moet afvallen, dan is het raadzaam dit advies op te volgen. Als je wat ouder bent, dan is het wel belangrijk om onder begeleiding af te vallen.

Voldoende voeding nodig

Het klopt dat 70-plussers minder snel het advies krijgen om af te vallen. Een van de redenen hiervoor is dat ouderen minder calorieën nodig hebben dan jonge volwassenen. Als je gaat afvallen eet je nog minder en krijg je mogelijk te weinig voedingsstoffen binnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Dat is nodig om zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen.  

Wanneer wel afvallen?

70-plussers krijgen pas het advies om af te vallen bij een BMI van 30 of hoger. En  als ze bepaalde klachten of aandoeningen hebben, zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. 70-plussers met een BMI tussen de 25 en 30 krijgen het advies om hun gewicht goed in de gaten te houden, en niet verder aan te komen.

Naar de huisarts

Gezond eten en regelmatig bewegen is goed voor iedereen. Dus ook voor senioren. Als je een te grote buikomvang hebt, of twijfelt aan je gewicht, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.