Dit zijn de populairste Gezond Gesprek-podcasts van 2020

Lekker luisteren tijdens het wandelen of sporten

Getty Images

Gezond Gesprek is de podcast van Gezondheidsnet. Ook het afgelopen jaar, dit bijzonder 'gekke' 2020 verscheen er iedere maand een nieuwe podcast. Zo sprak presentator Karine Hoenderdos met Erik Scherder over hoe je je brein gezond kan houden en met David van Bodegom over nudging en natuurlijk ook één over het herstel na corona. Welke podcasts het best werden beluisterd? De vijf populairste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet!

1. Vet belangrijk - Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon

De best beluisterde podcast van Gezond Gesprek gaat over 'vet'. In deze aflevering praat Karine Hoenderdos met twee deskundigen, Liesbeth van Rossum (internist en endocrinoloog) en Mariëtte Boon (internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet), die een geweldig boek schreven over dit onderwerp: 'Vet belangrijk'. Zij weten alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Ons lichaamsvet is namelijk niet gewoon een hoopje blubber, nee: het is een actief orgaan. Wil je afvallen? Luister dan zeker naar deze podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.

2. Gezond oud worden - Eric Claassen

Gezond oud worden willen we allemaal, maar hoe? Immunoloog Eric Claassen schreef er samen met Heidi Clijssen en Lisette de Jong het boek 'Zo word je 115' over. Voor dit boek reisde hij de wereld over en haalde overal belangrijke wijsheden vandaan. Waarom is het zo belangrijk om aan yoga te doen, thee te drinken, witlof te eten en te flirten? Luister naar deze podcast en dan weet je het!

3. Koolhydraatbeperking - Conny Hoek

Afvallen door minder koolhydraten te eten blijft onverminderd populair. Maar hoe werkt het precies? Hoe kun je met koolhydraatbeperking kilo's afvalllen? En welke andere positieve effecten heeft een koolhydraatarm dieet? In deze podcast praat Karine Hoenderdos erover met diëtist Conny Hoek.

4. Voeding bij prikkelbare darm syndroom - Ben Witteman

Zo'n 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van het prikkelbare darmsyndroom. Op 4 dan ook de podcast waarin Karine Hoenderdos het heeft met maag-darm-leverarts Ben Witteman over deze vervelende aandoening. PDS kan zich uiten in diarree of juist verstopping, in buikpijn tot winderigheid. Allemaal erg vervelend en soms zijn de klachten zelfs zo erg, dat werken of studeren niet meer mogelijk zijn. In deze podcastaflevering vertelt Witteman onder andere wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten.

5. Leefstijl volgens de huisarts - Tamara de Weijer

'Geen pillen maar paprika' is het motto van huisarts Tamara de Weijer. Ze is een warm voorstander van een gezonde leefstijl in plaats van het voorschrijven van medicijnen. En dat heeft effect, bij heel veel klachten in de huisartspraktijk. Wil je horen waarom Tamara de switch maakte van pillen naar paprika, en wat haar wensen zijn voor de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland? Luister dan beslist naar deze inspirerende podcast! (En laat ‘m ook eens horen aan je eigen huisarts).

Gezond Gesprek wordt gepresenteerd door Karine Hoenderdos en geproduceerd door Jonne Seriese namens Dag en Nacht Media. De tune is van The Yearlings. Abonneren op Gezond Gesprek kan via onderstaande links. En natuurlijk kun je daar ook een recensie achterlaten (en dat vinden we fijn!).
iTunes
Spotify
Stitcher
RSS

Reageren op deze podcast?

Je vindt ons op Twitter: @gezondnieuws en @vankarine. Ons mailadres is info@gezondheidsnet.nl

Auteur 
  • Ilona Meernik