Gezond Gesprek: de 10 meest beluisterde afleveringen

Onze podcast is 350.000 keer beluisterd!

Getty Images

Onze podcast Gezond Gesprek is volwassen geworden! Na 21 afleveringen is het tijd om de balans op te maken met de top tien van de meest beluisterde afleveringen. Welke gesprekken kun je beslist niet missen?

1. Vet belangrijk

Deze aflevering is de onbetwiste nummer 1! Geen wonder, want de internisten Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon geven in dit gesprek zeer veel inzicht in de rol van ons lichaamsvet en het ontstaan van overgewicht. Zij zijn de auteurs van de bestseller 'Vet belangrijk' waarin ze uitleggen dat ons vetweefsel een actief orgaan is. Van Rossum en Boon vertellen over diëten, het jojo-effect, wat bruin vet is en hoe medicijnen of hormonen je kans op overgewicht kunnen vergroten. Deze aflevering is echt een must als je vaak worstelt met je gewicht, of als je afvallen heel moeilijk gaat. Luister hier voor dit boeiende gesprek.

2. Gezond oud worden

Een zeer verdiende tweede plaats heeft de aflevering over gezond oud worden met immunoloog Eric Claassen. Hij heeft een brede blik op veroudering en leefstijl, en kijkt daarvoor vooral naar de 'blue zones', de gebieden in de wereld waar mensen gemiddeld een hoge leeftijd bereiken. Claassen vertelt zeer onderhoudend hoe je deze wereldse lessen op jezelf kunt toepassen. Hij schreef er het samen met Heidi Klijsen en Lisette de Jong het boek 'Gezond naar 115' over. Luister hier dit gesprek!

3. Prikkelbare darm

Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders heeft last van het prikkelbare darmsyndroom. Dan heb je bijvoorbeeld vaak buikpijn, diarree, verstopping of een opgeblazen gevoel. Hoe ontstaat nou zo’n prikkelbare darm en wat kun je eraan doen? Maag-darm-leverarts Ben Witteman legt het heel helder uit in deze aflevering van Gezond Gesprek. Zo helder, dat het in de top 3 staat van de meest beluisterde afleveringen! Doet jouw buik ook wel eens wat je niet wil? Luister dan zeker deze aflevering.

4. Koolhydraatbeperking

Steeds meer mensen proberen af te vallen door minder koolhydraten te eten. En voor mensen met diabetes is koolhydraatbeperking een zeer geliefde aanpak om de bloedsuikers onder controle te krijgen. Hoe kan het nou dat het zo goed werkt om suiker, brood en pasta te minderen? Daarvoor moet je écht even luisteren naar diëtist Connie Hoek. Zij verstaat de kunst om dit superduidelijk uit te leggen en te verklaren vanuit de fysiologie van ons lichaam. Dit gesprek zal je kijk op koolhydraatbeperking veranderen, zelfs als je een beetje sceptisch bent over deze manier van eten. Hier kun je Connie Hoek beluisteren.

5. Geen pillen maar paprika!

Meer dan 8 miljoen Nederlanders hebben 1 of meer chronische aandoeningen. We slikken massaal maagzuurremmers, middelen tegen verstopping, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagende middelen. Hoe komt dat nou? Huisarts Tamara de Weijer zoekt het in onze leefstijl. Zij schrijft haar patiënten liever paprika’s voor dan pillen en ze ziet veel heil in meer bewegen, beter slapen, ontspannen en gezond eten. Dit gesprek geeft je zéker motivatie om je eigen leefstijl eens onder de loep te nemen! Luister hier naar Tamara de Weijer.

6. Wat kun je zelf doen aan reuma?

Reuma lijkt zo’n ziekte waar je zelf niet zo veel aan kunt doen. Maar dat is niet zo, zegt reumatoloog en onderzoeker Dirk Jan van Schaardenburg. Hij doet onderzoek naar het effect van voeding op reuma en artrose. De juiste voeding kan ontstekingen verminderen in je lichaam en daardoor zorgen voor minder opvlammingen en pijn. En wat is dan de juiste voeding volgens Van Schaardenburg? Die is grotendeels plantaardig, met veel groenten, fruit, peulvruchten, granen en noten. Behalve voeding kunnen ook factoren als beweging, slaap en goed omgaan met stress reumatische klachten verminderen. Ken je iemand met reuma of artrose, of heb je er zelf last van? Luister dan zeker naar deze interessante podcast.

7. Keer diabetes type 2 om

Internist Hanno Pijl is gespecialiseerd in de behandeling van diabetes, en dan met name diabetes type 2. Hij gelooft niet dat pillen of het spuiten van insuline de oplossing is bij diabetes type 2. Deze kunnen alleen maar de symptomen onderdrukken. Je kunt diabetes type 2 pas écht omkeren als je blijvend de leefstijl aanpast. Anders eten, meer bewegen, stress verminderen, goed slapen, regelmatig vasten. Pijl vertelt het heel duidelijk in deze allereerste aflevering van onze podcastserie!

8. Hou je hersenen gezond

Wie kent Erik Scherder niet? Deze enthousiaste hoogleraar neuropsychologie vraagt onvermoeibaar aandacht voor het belang van bewegen voor een gezond brein. Deze podcast is een vrolijk gesprek met een dringende ondertoon: in deze tijd is het belang van bewegen groter dan ooit. Beweeg dagelijks minstens een half uur achter elkaar, sta regelmatig op tijdens het zitten en maak het jezelf zeker niet te gemakkelijk, zegt Scherder in dit gesprek. Deze podcast is bij uitstek geschikt om te luisteren tijdens een lekkere wandeling, of zoals Scherder het noemt: een ommetje.

9. Geef jezelf een duwtje

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat ‘een gezonde leefstijl’ een rode draad is in onze serie Gezond Gesprek. Iedereen weet wel dat het goed is om gezond te eten, veel te bewegen en stress te vermijden. Maar we weten ook dat het best moeilijk is om je gedrag te veranderen. Deze aflevering geeft je een broodnodig duwtje in de rug. Hoogleraar Vitaliteit David van Bodegom vertelt dat het heel goed werkt om je eigen omgeving gezonder te maken. Want als je omgeving gezonder is, wordt het veel gemakkelijker om gezond te leven. Hoe dat werkt? Luister deze podcast en merk hoe fijn en gemakkelijk het is het om jezelf een vriendelijk duwtje te geven!

10. Vegan eten

Het is een trend om plantaardig te eten en alle dierlijke producten te vermijden. Geen vlees, vis, ei, zuivel en honing. Waarom zou je dat doen, en hoe doe je dat op een gezonde manier? Diëtist Saraï Pannekoek legt het uit in deze podcastaflevering over de kracht van volwaardig eten. Niet streng en dogmatisch, maar met liefde voor eten! Luister deze aflevering als je vaker plantaardig zou willen eten, of gewoon als je wilt weten waarom 'vegan' zo’n trend is.

Getty Images
Tips van de host

Dit was de top tien! Als host vind ik élk gesprek met deze experts leerzaam en onderhoudend. Als ik – als host - nog wat pareltjes mag toevoegen aan deze top 10, dan kies ik nog drie afleveringen. Als eerste is dat de aflevering met gynaecoloog Dorenda van Dijken over de overgang. Zó’n duidelijk gesprek over de overgang zul je niet vaak horen. De tweede tip is het gesprek met hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert. Dit gesprek gaat over dementie. Je denkt misschien dat het een zwaar en deprimerend gespreksonderwerp is, maar Olde Rikkert heeft een heel positieve blik op (de preventie van) deze aandoening. En als laatste is er de actuele podcast over vaccinaties tegen corona met Marjolein van Egmond. Een antwoord op al je vragen!