zaterdag, 2 juli 2022

Benauwdheid door wervelproblemen?

De laatste tijd heb ik veel moeite met ademen. Ik ben erg benauwd. Voor mijn gevoel komt dat uit mijn rug, ik heb verschillende afwijkingen aan mijn wervelkolom. In eerste instantie dacht ik dat ik een hartprobleem had, want naast de benauwdheid kreeg ik ook last van hartkloppingen. Vooral 's nachts. Ik word er ook wakker van. Door het liggen lijkt er iets de verdrukking te komen. Mijn huisarts neemt mij niet serieus, dus ik hoop dat jij me kunt adviseren. Ik zit er erg mee.
Mirjam

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend om te horen dat je zoveel klachten hebt en het gevoel hebt dat je niet serieus wordt genomen. Allereerst wil ik je aangeven dat het enorm moeilijk is om een uitspraak te doen over je conditie zonder een houdings- en bewegingsonderzoek. Ik raad je dan ook aan om een specialist te zoeken die hier een uitspraak over kan doen. Een fysiotherapeut bijvoorbeeld, maar een osteopaat zou ook een goede keuze kunnen zijn.

Wervelkolom

Om inzicht te krijgen in je klachten is het volgende van belang:

De wervelkolom, en dan vooral de zenuwen die daaruit ontspringen, zijn verantwoordelijk voor een groot aantal functies. Zo verzorgen zij gevoelsprikkels en sturen ze de ledematen aan. De zenuwen in de nek en borstwervelkolom zijn verder ook verantwoordelijk voor een goede werking van de organen in de romp. De longen en het hart horen hier dus ook bij.

Wanneer de overdracht van prikkels tussen het centrale zenuwstelsel en de organen niet meer optimaal is, kan dit gevolgen hebben. Benauwdheid en hartkloppingen zijn hier voorbeelden van. De afwijkingen aan de wervelkolom die je aangeeft, kunnen hiervoor zorgen. Er ontstaat dan druk op de zenuwstructuren.

Slaap

Ik hoop dat dit je een beetje inzicht geeft in de mogelijke reden achter je klachten. Volgens mij zijn ze mechanisch verklaarbaar, maar stress en de ademhaling zelf kunnen ook een grote rol spelen.

Met een specialist kun je een betere inschatting maken van je beperkingen en mogelijkheden tot behandeling. Samen kun je dan ook kijken of je je slaappositie kunt verbeteren. Een ander kussen, matras of slaappositie kan wellicht ook al een groot verschil maken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.