maandag, 8 augustus 2022

Is het verantwoord om leg raises te doen?

Is het verantwoord om leg raises te doen? Ik heb gehoord dat deze oefening bij de marinierstraining geschrapt is, omdat het bij hen vaak een hernia tot gevolg had.
Merel

Mark Chen, fysiotherapeut

Ik snap dat je deze vraag stelt. Toch betwijfel ik dat de leg raises (of leg lift) persé de oorzaak is van herniaklachten onder mariniers.

Er zijn veel belastende activiteiten die mariniers moeten doen (soms ook met 40 kilogram bepakking), dat maakt het erg moeilijk is om te zeggen welke activiteit deze hernia's heeft veroorzaakt.

Verkeerd uitvoeren

Het is wel zo dat leg raises vrij zwaar zijn en door heel veel mensen verkeerd uitgevoerd worden. Veel mensen focussen vooral op het snel op en neer gooien van de benen, hierbij negeren ze de positie van het bekken en de onderrug. Als gevolg hiervan wordt de onderrug elke keer geforceerd gestrekt wanneer de benen naar beneden komen, dit kan nadelige gevolgen hebben voor de rug.

Positie van onderrug

Om deze oefening goed uit te voeren, moet je de focus leggen op de positie van de onderrug. Je moet je rug vlak en recht houden en je benen bewegen. De kracht die de buikspieren moeten leveren om de rug recht te houden, wordt steeds groter wanneer de benen verder weg bewegen van de romp.

Bij de uitleg van veel buikspieroefeningen staat: 'zorg dat je rug contact houdt met de grond’. De positie van de onderrug is dus het belangrijkst bij deze oefening en de benen zijn bijzaak. Zolang de buikspieren niet falen, en de rug dus niet beweegt, is er geen risico om de rug te overbelasten. Als je de oefening lastig vindt, kun je het best eerst trainen met gebogen knieën, dit maakt de oefening lichter.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.