donderdag, 18 augustus 2022

Het wederzijdse vertrouwen in mijn relatie is weg. Wat kan ik doen?

Mijn vriend en ik zijn al 3 jaar samen, en hebben nu zo'n 2 jaar seks. Dit deden we altijd met de pil en zonder condoom (we hebben beide geen soa), maar nu opeens wil hij wel met condoom seks hebben. Ik heb het ooit geprobeerd, maar bij mij doet het echt pijn, hoeveel glijmiddel we ook gebruiken. Daarnaast voelt het voor mij als een uiting van wantrouwen. Ik denk dat mijn vriend bang is dat ik stiekem zwanger wil worden. Ik weet trouwens zeker dat hij niet vreemdgaat en dat zoiets niet de reden is van zijn gedrag. Ik denk dat het probleem eerder bij de angst voor zwangerschap zit, ook al zegt hij van niet. Wat kan ik doen of zeggen wat hem zou kunnen helpen mij te vertrouwen?
Cheyenne

Henriëtte Schoones, seksuoloog

Voor zover ik jouw verhaal inschat gaat het hier in eerste instantie niet om een seksueel probleem maar om een relationeel probleem waarbij wederzijds vertrouwen ontbreekt. Hoe ervaart ieder de relatie nu? Vertrouwen is een fundament van een relatie.

Zodra jouw vriend een condoom gebruikt, is dat voor jou een signaal dat hij je niet vertrouwt. Dit heeft een negatieve invloed op de seksuele beleving met hem. Je geeft je dan niet helemaal over en laat hem niet helemaal toe. Dat kan ook de pijn verklaren die je ervaart wanneer hij een condoom gebruikt.

Doordat je je niet helemaal overgeeft, raak je niet voldoende opgewonden en span je (onbewust) je bekkenbodem spieren aan waardoor je pijnklachten kan krijgen.

Ik adviseer jullie eerst het vertrouwen in elkaar te herstellen. Vraag eens aan je vriend wat hij nodig heeft om weer vertrouwen in jou te krijgen? En vertel hem wat jij nodig hebt om je goed te voelen in de relatie met hem. Kortom werk aan de winkel!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.