zondag, 14 augustus 2022

Hoe krijg ik weer zin in seks?

Mijn lieve man heb ik alweer 9 jaar geleden leren kennen. We hadden een fijne relatie met heel regelmatig seks. Ik was altijd degene die erop aanstuurde en hem soms zelfs overhaalde. Het was altijd fijn. Maar helaas is er daarin sinds de geboorte van onze eerste zoon (ruim 4 jaar geleden) drastisch iets veranderd. De behoefte is er niet meer bij mij, zelfs zinspelingen die kant op staan me tegen. Nu moet ik zeggen dat met de komst van de oudste ook de relatie in moeilijk vaarwater is gekomen. En aangezien ik een gevoelsmens ben heeft dit op mij zeker effect. Op het moment dat we besloten te proberen voor een tweede kindje te gaan ben ik heel bewust de seks op gaan zoeken en het was dan ook na 2 keer al raak. Sinds de jongste er is (2 jaar) hebben we nog maar 5 of 6 keer seks gehad, en dat was eigenlijk al een moetje voor mij. De relatie heeft onder heftig vuur gestaan en pas onlangs zijn we weer wat dichter naar elkaar toe gekomen. Maar helaas moet ik zeggen dat de behoefte aan seks er nog steeds niet is. Ik sta er wel meer open voor omdat de relatie nu beter gaat, maar hoe zorg ik ervoor dat ik ook echt weer zin krijg in seks? Na de heftige 4 jaar die we met de kinderen hebben meegemaakt, die onze relatie heeft meegemaakt en die we persoonlijk hebben meegemaakt vind ik het moeilijk dat weer terug te vinden bij mezelf.
anoniem

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Dit is een veelvoorkomend probleem in een gezin met jonge kinderen. Allerlei factoren kunnen de zin in seks beïnvloeden. Toen jullie nog geen kinderen hadden was er nog regelmatig sprake van seks.

Ik denk dat de relatieproblemen zeker een rol spelen bij dit probleem. Indien er nog 'pijnpunten' zitten in de relatie, zullen jullie daar zeker aandacht aan moeten besteden anders blijft dat tussen jullie in staan.

Waarschijnlijk zullen de contact momenten tussen jullie, de afgelopen jaren, afgenomen zijn waardoor er meer afstand is ontstaan. Je schrijft dat jullie sinds kort weer dichter bij elkaar komen. Het is nu belangrijk dat jullie in elkaar gaan investeren. Jullie zitten in een hele drukke fase van je leven waarbij het contact met elkaar er vaak bij inschiet.

Probeer daar bewuster mee om te gaan. Als er weer meer verbondenheid tussen jullie ontstaat verwacht ik dat je weer zin in je eigen man gaat krijgen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.