Ik schrik wanneer mijn vriendin mij aanraakt en krijg geen erectie. Wat nu?

Getty Images

Beste Henriette
Ik ben een man van 67 jaar, heb al een paar jaar een relatie met een lieve vrouw. We hebben het heel fijn samen.
Nu mijn probleem: we hebben geen seks. Dat komt door mij. Ik krijg wel erecties, maar dat gebeurt alleen ’s nachts of ’s morgens vroeg.
Iedere keer als mijn vriendin mij plotseling aanraakt schrik ik. Ik weet niet hoe het komt, er is ook geen erectie, maar iedere keer schrik ik.
Heeft u een idee hoe dit komt en op te lossen is?

Henk

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste Henk,

U schrijft dat u wel nachtelijke- en ochtenderecties heeft. Belangrijk hierbij is ook of u bij masturbatie een erectie kan krijgen en in stand kan houden? Als dat zo is, dan zit het probleem meer in de interactie met uw vriendin. De oorzaak lijkt van psychische aard te zijn. Het kan zijn dat u teveel bezig bent met presteren, dat u in uw hoofd teveel bezig bent of uw penis wel stijf wordt. Om erecties te krijgen of te behouden, heeft u stimulerende, seksuele gedachten nodig. Misschien bent u meer bezig met “examen” doen. Dat is natuurlijk niet echt opwindend en dat zorgt niet voor erecties. Misschien heeft uw probleem te maken met faalangst, maar het kan ook met uw seksuele geschiedenis te maken hebben. Misschien heeft u negatieve seksuele ervaringen meegemaakt in het verleden. Of zit uw hoofd vol met andere zorgen? 

Mijn ervaring is dat dit probleem, in de meeste gevallen, goed op te lossen is. 

Met vriendelijke groet,

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/ Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.