Wat als de seks tegenvalt?

Getty Images

Ik en mijn partner (beiden 41) hebben een fijne relatie. Alles is zoals we willen, behalve de seks. Ik wil veel vaker dan hij. Ik heb een ex waarmee de seks geweldig was, maar de rest niet. Mijn nieuwe vriend heeft wel seksuele behoeften en bevredigt zichzelf. Met praten komen we er niet uit. De huisarts heeft ons doorverwezen naar een seksuoloog, maar die kunnen we niet betalen. Heb jij advies voor ons?

Naam bekend op redactie

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat ik veel informatie mis. De huisarts heeft jullie niet voor niks naar een seksuoloog verwezen. Ons belangrijkste seksorgaan is niet de vagina of de penis, de huid of je neus, maar ons brein.

De mate waarin je seksuele opwinding ervaart hangt dus niet hoofdzakelijk af van seksuele stimulatie van de penis of de vagina, maar het hangt vooral af hoe je de seks beleeft. Wat je gevoelens en gedachten zijn over wat er gebeurt dat bepaalt of de seksuele prikkels versterkt of afgezwakt worden. De context moet kloppen en stimulerend zijn.

Faalangst

Ik vroeg me af wat het voor je partner betekent heeft dat hij op de hoogte is dat de seks met je ex geweldig was. Misschien heeft hij last van faalangst en wordt seks met jou een soort examen doen voor hem. Dat zou je eens na kunnen vragen of hij seks meer ziet als een klus dan iets waar hij naar uitkijkt.

Als je de oorzaak weet dan zouden jullie een nieuw seksueel script kunnen maken waarbij prestatiegerichte seks niet aan de orde is. Het accent ligt op ontspanning, overgave en op voelen.

Verder zouden jullie ook duidelijk verwachtingen naar elkaar toe uit moeten spreken waar je op het moment als je gaat vrijen zin in hebt. Het hoeft niet altijd 'all the way'. Je partner zou ook kunnen denken wat jij voor hem in petto hebt. Dat hij ook passief mag zijn en ontvangen zonder in zijn beleving te hoeven presteren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.