zondag, 14 augustus 2022

Artrose en CrossFit: kan het kwaad?

Ik heb recent een MRI gehad in verband met knieklachten (slotklachten). Het vermoeden was dat er iets met mijn meniscus was. De MRI sloot dit uit en het zag er allemaal goed uit. De orthopeed zei echter dat ik slijtage aan mijn knieschijf heb door artrose.

CrossFit, met name squats en weightlifting, werden mij afgeraden. CrossFit is alleen een sport die ik echt leuk vind en al geruime tijd volhoud, en als ik in principe lekker warm draai heb ik weinig klachten. Ik mag van de orthopeed wel joggen en wat fitnessoefeningen doen. Joggen is echter - naar mijn idee - veel meer belastend voor de knie dan wat ik nu doe. En het vreemde vind ik ook nog steeds dat ik slijtage heb aan de knieschijf, maar het vervelende gevoel zit linksachter in mijn knieholte. Ik vind het allemaal heel lastig.

Ik zou graag doorgaan met CrossFit - misschien met een lege bar of minder gewicht - maar weet niet wat wijsheid is.

Ik heb twee jonge kinderen en die hebben niks aan een kreupele mama.
Danielle

Mark Chen, fysiotherapeut

Bedankt voor je vraag. Ik deel je verwarring. Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat je artrose verantwoordelijk is voor je klachten en ik heb daar twee redenen voor.

1. Je locatie van discomfort lijkt niet overeen te komen met slijtageklachten van de knieschijf (zie bijvoorbeeld: overbelasting klachten van de popliteusspier).

2. De connectie tussen artrose en pijn is achterhaald. Er zijn extreem veel gevallen bekend van cliënten met gevorderde vormen van artrose zonder enige klachten.

Wat ik zou doen, is een second opinion aanvragen bij een sport-fysiotherapeut die bekend is met CrossFit. Probeer kraakbeenproblematiek uit te sluiten (hier zijn testen voor) en zorg dat de spieren in de knieholte worden bekeken. In de tussentijd, ga gerust door met sporten maar - zoals je zelf al aangaf - verminder de gewichten waarmee je werkt met 50-70 procent en focus op de kwaliteit van bewegen. Negeer de doelen qua tijd en herhalingen.

Ik hoop dat je hiermee wat in de juiste richting wordt gestuurd.

Succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.