Hoe kom ik van mijn nek- en schouderklachten af?

Getty Images

Sinds ik me kan heugen zitten mijn nek en schouders vast. Wanneer ik stress ervaar, hoopt het zich altijd in dat gebied op en wordt het heel pijnlijk. Bewegen doet zeer en ik word duizelig, omdat het zo vastzit. Ik probeer aan mijn houding te denken. Soms neem ik een ontspanningsmassage omdat het niet meer te houden is. Op dat moment is het lekker, maar de dagen daarna heb ik alleen maar meer pijn en ook hoofdpijn. Kan ik voorkomen dat de stress zich daar ophoopt? En hoe kom ik zo snel mogelijk van die pijn af?

Vera

Mark Chen, fysiotherapeut

Stress en spanningsgerelateerde spierproblemen zijn tegenwoordig een veelvoorkomende klacht. Om zo goed mogelijk om te gaan met de problematiek zul je diverse lagen moeten bekijken.

Bewegingsapparaat

Wat voor spieren zijn er overactief? Zitten er beperkingen of disbalansen in je bewegingsapparaat die dit veroorzaken? Een bewegingsonderzoek van je nek en schoudergordel moet dit uitwijzen. Als je weet welke spieren (en/of gewrichten) meespelen bij het probleem, dan kun je een behandelplan opstellen om dit patroon te doorbreken.

Allereerst zal je de overactieve spieren moeten ontspannen. Er zijn een hoop technieken voor die uiterst effectief kunnen zijn en direct resultaat kunnen geven.

Na het ontspannen zal je de oorspronkelijke balans moeten herstellen. Dit kun je doen door een combinatie van rekoefeningen voor de spieren die neigen te verkrampen en versterkende oefeningen voor de spieren met de tegenovergestelde functie.

Gedrag

Het is mogelijk dat je je nek en schouders verkeerd gebruikt. Zit je bijvoorbeeld op de fiets met je schouders opgetrokken? Hoe is je houding op je werk? Het is essentieel dat je je bewust wordt van prikkels en handelingen die ongezonde spierpatronen uitlokken. Dit kan lastig zijn, want meestal gaan deze handelingen onopgemerkt. In die gevallen kan houdingcorrigerende tape een goede geheugensteun zijn.

Stress

Je geeft aan dat je veel stress ervaart. Het is vaak niet mogelijk om alle stress die weg te nemen, maar misschien zijn er aspecten waar je wat invloed op kunt uitoefenen. Neem bijvoorbeeld eens een wandeling of  mediteer een paar minuten. Ook dit kan je veel beter in contact brengen met je lichaam en dat is essentieel om het patroon goed te doorbreken.

Er wordt wel eens gezegd dat mensen minimaal 10 minuten per dag zouden moeten mediteren. Dat heeft direct een positief effect. Bij drukte zijn die 10 minuten vaak niet genoeg en is meer tijd voor nodig.

Ik hoop dat je vooruit kunt met bovenstaande adviezen. Van elk advies zul je waarschijnlijk verandering merken, maar alleen wanneer je het geheel aanpakt, mag je permanente veranderingen verwachten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.