donderdag, 30 juni 2022

Hoe krijg ik stevige bovenarmen?

Ik ben 71 jaar, 1.61 lang en weeg 52 kg. Ik ben redelijk gezond en zie er nog aardig uit. Behalve mijn bovenarmen dan. Daar is de spierontwikkeling zodanig (slecht?) dat er 'bergen en dalen' te zien zijn (in de lengterichting). Kan ik door bepaalde oefeningen weer gladde, stevige bovenarmen krijgen? Ik heb wel gewichten in huis, maar ik ben bang dat ik enorme spierpijn krijg.
Aline

Mark Chen, fysiotherapeut

Voordat ik een antwoord geef op je vraag wil ik graag wat zaken ophelderen. Het eerste is, dat spierpijn niet een negatief iets is. Soms krijg je na het oefenen met gewichten spierpijn. Dit is een heel natuurlijk proces en zodra je ervan hersteld bent, passen de spieren zich aan en wordt je sterker. Wanneer het daadwerkelijk zo is dat je lijdt aan onderontwikkeling van spieren, zal het vermijden van oefenen met gewichten dus niet het gewenste resultaat geven.

Ten tweede wil ik aangeven dat de 'bergen en dalen' die je beschrijft, niet per sé te maken hoeven te hebben met spierontwikkeling. Wanneer we ouder worden neemt de elasticiteit van de huid af en daardoor kunnen de verhoudingen anders worden. Dat is uiteindelijk dan ook zichtbaar vanaf de buitenkant. Dit proces is af te remmen, maar niet omkeerbaar. Het is wel mogelijk om de verhoudingen weer in balans te brengen en dat brengt ons terug bij training van de spieren. Zodra het volume van de spieren toeneemt zullen de armen voller en gelijker ogen. Dat is mijn inziens de beste aanpak voor je vraag. 

Mocht je met krachttraining willen beginnen, dan raad ik je aan om je te richten op het lichaam als geheel. Laat de armen niet de hoofdzaak zijn maar probeer oefeningen te kiezen die het lichaam als geheel beter laten presteren. Er zijn onbeschrijfelijk veel voordelen van krachttraining (vooral op latere leeftijd) dat het zonde is om je te beperken tot oefeningen voor de armen alleen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.