woensdag, 10 augustus 2022

Ik heb last van mijn arm. Wat kan het zijn?

Ik heb last van mijn linkerarm. Ik kan mijn arm niet goed naar achteren doen, want dat doet pijn. Ik krijg mijn arm ook niet in de mouw van mijn jasje. Dat soort bewegingen doen zeer. De pijn blijft wat nagalmen. Wat kan het zijn en wat kan ik doen om er van af te komen?
Carla

Mark Chen, fysiotherapeut

Hi Carla,

Dit is een lastige vraag, omdat ik met beperkte informatie moet werken. Ik kan je wél vertellen wat de eerste vragen zijn die je jezelf kunt stellen om een idee te krijgen van wat er misschien aan de hand is. Daarnaast zou ik je zeker aanraden een fysiotherapeut te raadplegen of gebruik te maken van de online video begeleiding die ik tegenwoordig aanbied.

Start met deze vragen:

1. Is er een trauma geweest?

Dit wil zeggen: een val of ander soort ongeluk waarbij de schouder krachten van buitenaf heeft moeten verwerken. In deze gevallen kun je denken aan een verrekking of een kneuzing van de schouder. Mocht dat niet het geval zijn, dat is het meer aannemelijk dat er een overbelasting heeft plaats gevonden van een bepaalde spier of pees. Dan ben je in ieder geval al een klein stukje verder, want een overbelasting gaat met rust vanzelf over.

2. Zijn er nog andere bewegingen die pijnlijk zijn?

Wanneer het alleen een specifieke beweging is (zoals in de vraag beschreven), dan is het zaak om de spieren met die taak eens over de loep te nemen.  De spieren rondom het schouderblad, zoals bijvoorbeeld de Infraspinatus, kunnen wel eens in de knel komen in het gewricht. Probeer eens wat te zoeken in deze regio, de vinger op de 'zere plek' drukken, om erachter te komen of er spieren zijn die opvallend pijnlijk zijn vergeleken met de andere schouder. Soms hebben deze spieren wat aandacht nodig in de vorm van massage of lichte rekoefeningen om ze wat tot rust te brengen.

Dit soort klachten zijn erg lastig om specifiek te diagnosticeren zonder onderzoek, maar hopelijk brengen deze tips je een beetje in de goeie richting!

Groetjes, Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.