zondag, 14 augustus 2022

Kan het kwaad als de Lachman-test vier weken na een kruisbandreconstructie wordt uitgevoerd?

Ik heb vier weken geleden een voorste kruisbandreconstructie gehad en nu is mijn vraag: hoe schadelijk is het als de Lachman-test vier weken na de operatie wordt uitgevoerd?
Nick

Mark Chen, fysiotherapeut

Hoi Nick,

Hopelijk is je operatie goed gegaan en ben je op weg om je beweeglijkheid en kracht weer op te bouwen! Om direct je vraag te beantwoorden:

Ik zie geen goede reden om de Lachman-test te laten doen in die periode en het zou inderdaad schadelijk kunnen zijn.

Allereerst, als het goed is, is de reconstructie goed gegaan mocht de orthopeed niks bijzonders hebben gemeld na de operatie. Als er toch twijfels zijn, zou ik die overleggen met je therapeut en orthopeed voordat je probeert de kruisband klinisch te testen.

Na vier weken kan de knie nog steeds behoorlijk gevoelig zijn en een groot percentage van de patiƫnten hebben ook nog vocht in de knie. Zelfs als het aan de buitenzijde niet zichtbaar is, kan dit in het gewricht nog in overmate aanwezig zijn en dit beinvloedt de betrouwbaarheid van de test. En dit terwijl de test opzichzelfstaand al geen betrouwbare informatie oplevert voor hoe het met de kruisband gaat.

Maar hier is de belangrijkste reden waarom ik hem niet zou laten uitvoeren: ervan uitgaande dat je een klassieke ACL-reconstructie hebt gehad, is het nieuwe ligament vastgezet met een oplosbare schroef. Deze schroef houdt het nieuwe ligament op de plek in het bot totdat je lichaam nieuw bot maakt dat ermee "vergroeit". Bij vier weken is dat nog niet het geval en zouden trekkrachten aan dit "anker" voor irritaties of problemen kunnen zorgen. Kortom komt het erop neer dat de waarde die je uit de test kunt halen, simpelweg de risico's niet waard zijn.

Ik hoop dat dit helpt, mogen er andere vragen zijn, twijfel dan niet om ze in te sturen!

Succes met je revalidatie.

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.