maandag, 4 juli 2022

Knakkende knie door een gescheurde kruisband?

Vorig jaar heb ik een ongeluk gehad waarbij mijn kruisband is gescheurd. Afgelopen januari ben ik pas geopereerd. Het gaat goed met revalideren, maar ik merk dat mijn knie knakt als ik mijn been strek. De dokter zegt dat het geen kwaad kan maar ik merk dat het in mijn hoofd een issue is. Ik wil op mijn knie kunnen vertrouwen en zou het graag zien verdwijnen. Weet jij wat er precies knakt in mijn been?
Ted

Mark Chen, fysiotherapeut

Dag Ted,

Ik kan je geruststellen. Geluiden zoals knakjes en krakjes hebben géén klinische waarde als ze niet gepaard gaan met pijn. Meestal heeft het te maken met de aansturing van de spier. Hoe (hard) spieren aan de pezen trekken. Het kan volledig verdwijnen tijdens het trainen maar dat hoeft niet. Ook als het niet gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken.

Als fysiotherapeut heb ik met honderden mensen gewerkt en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die volledig knak-vrij is.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.