Last van hamstring door springen

Getty Images

Waarschijnlijk heb ik een blessure aan de hamstring: het doet pijn aan de zijkant van mijn linkerbeen. De mate van pijn wisselt nog wel eens. Ik denk dat dit gekomen is door springen met onvoldoende schokdempers. Op het moment neem ik regelmatig rust en ik belast mijn hamstrings met mate, maar wat kan ik nog meer doen om van de pijn af te komen?

Atie

Mark Chen, fysiotherapeut

Springen is een enorm belastende activiteit. Bij neerkomen werken er krachten in op het lichaam die zomaar eens op kunnen lopen tot 3 keer het lichaamsgewicht. Daarbij lijkt springen misschien heel simpel, maar het is eigenlijk technisch gezien heel ingewikkeld. Zeker bij het landen is het belangrijk dat de impact verdeeld wordt over de verschillende gewrichten. Goede schoenen kunnen daaraan bijdragen, maar kunnen een slechte techniek niet compenseren.

Is het de hamstring?

De hamstrings strekken de heup en buigen de knie. Door deze functies van het lichaam te vragen kun je inschatten of je daadwerkelijk last hebt van deze spieren. Weet je zeker dat de hamstring aangedaan zijn, dan zal het herstelproces tussen de twee en zes weken in beslag nemen. Dit is afhankelijk van de mate waarin de spier aangedaan is. Probeer in die tijd impact en snelheid op het heupgebied te vermijden.

Wat ik nog wel even wil aangeven, is dat er een hoop andere structuren in het heupgebied worden belast tijdens springen. Aan de zijkant van het been loopt bijvoorbeeld een grote peesplaat, de 'IT-band'. Ook van de middelgrote bilspier, die een groot deel van de stabiliteit van het heupgewricht op zich neemt, kun je door springen nog wel eens last krijgen.

Het lijkt mij een goede eerste stap om uit te laten sluiten welke weefsels geblesseerd zijn. Op basis daarvan kan een therapeut bepalen of rust voldoende is voor het herstel of dat er een behandeling nodig is.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.