maandag, 27 juni 2022

Last van verschillende spieren? Kijk naar het geheel

Ik ben 43 jaar en een recreatieve hardloper. Sinds een maand of vier heb ik last van mijn onderrug, heupen en achillespezen. De klachten begonnen met nachtelijke pijn in mijn onderrug. Nu ben ik onder behandeling van een fysiotherapeut. De constatering: een scheve ruggengraat en erg korte spieren, met name de hamstrings. Deze probeert hij wekelijks wat op te rekken. Ik heb op dit moment vooral problemen met de spieren die aan de achterkant hechten aan het bekken en het punt waar de achillespezen aanhechten aan de hak van mijn voet. Deze pijn voel ik voornamelijk als ik opsta van een stoel en ga lopen of wanneer ik mijn rug hol trek. Als ik even loop, zit of lig, ben ik vrijwel pijnvrij. Wat veroorzaakt deze klachten en wat kan ik er tegen doen?
Robin

Mark Chen, fysiotherapeut

Ik heb je niet onderzocht dus ik kan erg moeilijk inschatten wat de oorzaak van je klacht is. Er is wel iets wat me direct opvalt als ik kijk naar je verhaal en dat is de sterke samenhang tussen je verschillende lichaamsdelen.

Kijk eens naar dit plaatje. Je ziet hier de zogenaamde ‘Achterste spierlijn’. Veel mensen weten niet dat er spieren zijn die als een keten werken en elkaar zeer sterk beïnvloeden. In dit geval komt de connectie tussen jouw achillespezen, hamstrings en het bekken/ de onderrug duidelijk terug.

Bij dit soort klachten is het belangrijk om niet te ver in te zoomen op de afzonderlijke gedeeltes, maar vooral naar het geheel te kijken. De spieren moeten op zichzelf goed kunnen werken, maar ze moeten ook presteren als team.

Overleg met je fysiotherapeut of er een aanpak te verzinnen is waarbij er naar het geheel wordt gekeken. Vervolgens laat je de afzonderlijke spieren behandelen en daarna breng je ze weer samen.

Je geeft aan dat de positie van je onderrug ook in verbinding lijkt te staan met je klacht. Zorg dus dat je deze belangrijke schakel niet over het hoofd ziet!

Het kan een lastige puzzel zijn, maar met geduld en de expertise van je fysiotherapeut komen jullie er vast uit. Succes.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.