maandag, 15 augustus 2022

Mag ik nog sporten met artrose?

Ik ben net geopereerd aan een nekhernia tussen de zesde en zevende wervel. Langs de achterkant van de hals heeft men de uitstulping weggehaald. Ik had namelijk zenuwuitval in mijn linkerarm doordat de zenuw werd geplet door de hernia. Nu heb ik één probleem: ik liep twee à drie keer in de week een uur, maar volgens de huisarts is dat toch niet zo goed voor mijn nek, omdat ik artrose heb tussen mijn zesde en zesde nekwervels (sterk vernauwde tussenwervelruimte met lichte discusbuiging en de andere nekwervels hebben een kleine discusprotrusie).

Mijn vraag is nu of het verstandig is om een crosstrainer aan te schaffen en zo mijn conditie op peil te houden, of zijn andere sporten geschikt? Ik deed vooral aan vetverbranding en uithouding. Ik ben 50 jaar en wil toch actief zijn.
Christine

Mark Chen, fysiotherapeut

Ik denk dat het zeker een goed idee is om via een crosstrainer de conditie op peil te houden. Ook zou ik zéker het advies van de huisarts op de proef stellen. Het idee dat artrose een reden zou moeten zijn om voorzichtig te doen, is erg ouderwets. 

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft de causale relatie tussen abnormale bevindingen en pijn op de proef gesteld door mensen zónder klachten een MRI scan te laten nemen. Uit deze onderzoeken blijkt dat een enorm percentage afwijkingen hebben die in deze gevallen dus totaal ongepaard gaan met klachten. Voor een discus buiging of een "bulging" zoals u beschrijft bijvoorbeeld, wel 87 procent. Voor degeneratieve veranderingen van de discus, zoals uitdroging/versmalling, wel 96 procent van de oudere bevolking. Deze groep ondervindt daarvan dus geen enkele klachten.

Dit zou een geruststelling moeten zijn. De bevindingen in uw nek zijn normaal, en niet per se verantwoordelijk voor enige klachten. Uiteraard kan ik vanaf mijn positie niet bepalen of er daadwerkelijk een verband is!

Mijn advies zou zijn om een sportieve fysiotherapeut op te zoeken die kan helpen met dit proces. De nek moet namelijk rustig aan getest worden om te zien wat wél en niet kan!

Op die manier zal u waarschijnlijk verbaasd zijn wat er mogelijk is. Het idee om op zo'n jonge leeftijd al te minderen met een basale activiteit als lopen (mits daar een goeie reden voor is) lijkt me niet verstandig.

Ik hoop dat dit helpt!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.