vrijdag, 28 januari 2022

Mag ik sporten met artrose?

Ik heb atrose in mijn knie en een klein beetje in de heupen, mag je dan wel aan spinning doen? Ik doe het al jaren.
Dinie

Mark Chen, fysiotherapeut

Het gunstige aan spinning, is dat het geen gewichtsdragende activiteit is (behalve de staande stukken uiteraard). Dat maakt het een 'veiligere' optie dan bijvoorbeeld hardlopen, waarbij je knieën en heupen kilometers lang enorme klappen krijgen te verduren. Dus als je het puur vanuit een mechanisch-belasting perspectief bekijkt, geen enkel probleem.

Je geeft alleen wél aan dat je al jaren aan spinning doet. Kan het zijn dat de hoeveelheid aan jaren en intensiteit bij hebben gedragen aan het stuk slijtage? Het is uiteindelijk natuurlijk wel een eenzijdige en repeterende vorm van sport. Heb je bijvoorbeeld duidelijk méér klachten direct na het spinnen, of de ochtend erna? In dat geval kun je vraagtekens zetten bij hoe goed spinning is voor jouw lichaam.

Ik ben persoonlijk een voorstander van afwisseling, niet alleen omdat ik het leuk vind om verschillende dingen te doen maar ook om mijn lichaam niet te veel in één vorm te belasten. Dit raad ik ook het merendeel van mijn cliënten aan. Stel jezelf de bovenstaande vragen en mocht spinnen inderdaad klachten bij je veroorzaken, overweeg dan eens om iets te minderen of te variëren met een andere sport.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.