Mag je weer hardlopen als je verbrijzelde voet hersteld is?

Getty Images

Vijf jaar geleden is door een val het onderste spronggewricht van mijn linkervoet verbrijzeld. Ik ben geopereerd en het heeft me heel veel pijn en moeite gekost om te revalideren, ik heb weinig geduld namelijk. Door het forceren is er volgens de arts slijtage ontstaan door de breuk. Inmiddels heb ik geen last meer met dagelijkse dingen doen, maar ik wil ook weer gaan hardlopen want de balans en kracht in mijn benen is zeer matig. Is dit raadzaam?

Remco

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend om te horen van je ongeval, dat moet een heftige val geweest zijn.

Goed herstel?

Als eerste is het belangrijk om te weten in hoeverre je enkel hersteld is na de operatie. De enkel is namelijk een complex gewricht, met 26 beenderen, 33 gewrichten en meer dan 100 spieren. Een trauma zoals je beschrijft heeft meestal een grote invloed op het functioneren van het geheel. Pijnvrij weer kunnen lopen is een goede indicatie, maar er is meer nodig om te kunnen spreken over "goed herstel". Om een goede functie te hebben van het enkelgewricht zou ik zelf kijken naar onder andere de volgende activiteiten:

  • Lopen; volledige afwikkeling, gelijke verdeling van het gewicht op beide voeten.
  • Staan op één been, balans kunnen houden voor minimaal 30 seconden.
  • Op de tenen staan (voor de kracht van de kuitspieren).
  • Springen; zonder pijn tijdens afzet óf landing, gelijke verdeling gewicht.
  • Hardlopen in klinische setting (loopband) met kritische blik op techniek.

Eerst krachtprogramma

Je geeft zelf aan dat de kracht en balans matig is. Voor veel hardlopers is dit een grote bepalende factor voor blessures. Ik zou dus ook zeker niet aanraden om in deze situatie te starten met een hardloopprogramma. Tijdens het hardlopen kunnen de krachten die het lichaam absorbeert namelijk oplopen tot wel vijf keer je lichaamsgewicht. Ik stel voor om te starten met een krachtprogramma thuis of in de sportschool. Het liefst doe je dit op blote voeten zodat de kleine spiertjes en gewrichten in de voet uitgedaagd worden. Zo train je niet alleen de kracht maar ook meteen de balans en coördinatie. Na het volgen van een krachtprogramma (meestal zo'n zes tot acht weken) heb je een veel betere basis om mee te gaan hardlopen.

Veel succes met de opbouw!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.