Nieuwe reuma-behandeling geeft binnen maand resultaat

Getty Images

MAASTRICHT/VALKENBURG - Reumatische klachten als rugklachten, artrose, reumatoïde artritis, tennisarm, fibromyalgie of andere aandoeningen aan botten, gewrichten en pezen vergallen het leven en het werk van veel mensen. Een nieuwe integrale behandeling moet uitkomst bieden.

Vaak wordt bij reumatische klachten gedacht: "Het is de leeftijd" of "het is toch niet te genezen". Maar de medische wetenschap staat niet stil en inmiddels is in Valkenburg het 3R-behandelprogramma gestart voor mensen die zich recent hebben ziek gemeld in verband met reumatische klachten.

Integrale aanpak
Het 3R-behandelprogramma bestaat uit zowel medische als niet-medische behandelingen, adviezen en begeleiding van een integraal behandelteam. Deze intensieve aanpak zorgt ervoor dat mensen zich na die vier weken een stuk beter voelen en zelfs weer aan het werk kunnen.

Stichting
De stichting 3R (staat voor Reumacentrum, Revalidatie en Reïntegratie) heeft het gelijknamige behandelprogramma ontwikkeld. Het vindt plaats op één locatie (Valkenburg) en duurt vier weken. Onderdeel van het programma zijn behandelingen, adviezen en fysieke training door een integraal behandelteam dat onder leiding staat van prof. dr. S. van der Linden, hoofd reumatologie van het academisch ziekenhuis Maastricht. Het team bestaat verder uit verschillende (para)medici en andere professionals en leert de deelnemers beter te functioneren zodat men op afzienbare termijn weer aan het werk kan.

Reumatische klachten als rugklachten, artrose, reumatoïde artritis, tennisarm, fibromyalgie of andere aandoeningen aan botten, gewrichten en pezen hebben echter meestal niet alleen een medische kant. Ook de thuis- en werksituatie, de conditie en de leefwijze zijn van invloed op het functioneren. Vandaar dat het 3R-behandelprogramma zich ook op deze aspecten richt: het gaat om de hele mens, zowel medisch als niet-medisch.
 
Reumatoloog prof. dr. S. van der Linden van het academisch ziekenhuis Maastricht is mede-initiatiefnemer van Stichting RRR: "Mensen met reumatische klachten worden vaak behandeld door verschillende (para)medici. Er is meestal weinig afstemming tussen de behandelingen. De patiënt moet bovendien tal van bezoeken op verschillende locaties afleggen. Het herstelproces is hierdoor niet alleen belastend voor de patiënt, maar verloopt vaak ook onnodig traag en duurt lang. Daarom geloof ik in een integraal en intensief programma op één locatie. Ik ben ervan overtuigd dat het 3R-behandelprogramma voor veel mensen met reumatische klachten op korte termijn bijdraagt aan een veel beter functioneren en dus meer kwaliteit van leven. Dát maakt voor hen een wereld van verschil."
 
Twee miljoen
In Nederland hebben meer dan twee miljoen mensen een reumatische aandoening. Dat is één op de zeven Nederlanders. Nog meer mensen hebben er indirect mee te maken. Het wordt dus met recht een volksziekte genoemd.

Auteur 
Bron 
  • Maastricht UMC+