donderdag, 30 juni 2022

Pijn aan zitknobbels door nervus pudendus. Wat nu?

Ik had eerst veel jeuk in de vagina, de streek eromheen en aan de zitknobbels. Bij diverse gynaecologen geweest en dan kwam men uit bij nervus pudendus (aan beide kanten). Ik heb dan voor een lange autorit - waarbij zitten moeilijk of pijnlijk zou zijn - ibuprofen ingenomen, eerste vijf dagen drie keer en dan nog vijf dagen twee keer. Daarmee was de pijn bijna weg. Hierdoor heb ik ook de geplande CT-scan met infiltratie niet gedaan, omdat dit diagnostisch was. Aangezien de pijn nu veel minder is, zou ik het uitstellen tot de pijn terugkomt of niet, indien het blijft zoals nu.

Ik heb vroeger veel gefietst en kan nu niet meer op een fiets zitten zonder pijn. Wat zou een fysiotherapeut hieraan kunnen doen?
Naam bekend op de redactie

Mark Chen, fysiotherapeut:

Wat een vervelende klacht! Ik kan me voorstellen hoe lastig en frustrerend dat moet zijn!

Ik denk dat het verstandig is om te begrijpen dat pijnstillers alleen de symptomen bestrijden, niet het daadwerkelijke probleem. Je zou kunnen overwegen om langdurig pijnstillers te slikken, maar dat lijkt me geen gezonde optie.

De beste optie is, naar mijn mening, om naar een fysiotherapeut te gaan met een bekkenspecialisatie. Zij hebben een forse verdieping ondergaan, waardoor ze je wellicht beter inzicht kunnen geven over wat de mechanismen zijn waardoor je je klachten ervaart en hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Er zijn ook operatieve ingrepen mogelijk (zover ik weet) maar of die geïndiceerd zijn, zal per persoon verschillen en ik weet ook (om eerlijk te zijn) niet hoe de resultaten daarvan over het algemeen zijn. Zoals ik al aangaf, is dit nogal een specifieke aandoening waar expertise voor nodig is. 

Heel veel succes en ik hoop dat je snel betere grip krijgt op je klachten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.