maandag, 4 juli 2022

Pijnlijke knieën bij gaan zitten en opstaan

Ik ben een vrouw van 68 jaar en ik heb al een poos last van mijn knieën. Als ik op mijn knieën wil, moet ik me ergens aan vast kunnen houden anders lukt het niet. Hetzelfde geldt voor als ik weer op wil staan. Heb je een tip of oefening waarmee ik dit probleem op kan lossen?
Leni

Mark Chen, fysiotherapeut

Het functioneren van de knieën hangt af van een aantal factoren. Allereerst de interne kwaliteit van het gewricht. Heb je bijvoorbeeld ooit schade opgelopen aan de knieën? Dit speelt namelijk een grote rol bij de trainbaarheid van de knie.

Vervolgens gaat het bij trainbaarheid om een aantal verschillende zaken die in orde moeten zijn, waarvan beweeglijkheid van het gewricht en spieren erg belangrijk zijn. Deze structuren moeten de bewegingen namelijk toelaten.

Vervolgens moeten zowel gewricht als spieren efficiënt zijn in het aansturen van de beweging. Hier is een goede coördinatie voor nodig. Zodra al deze voorwaarden in orde zijn, moet het heel goed mogelijk zijn om het functioneren van de knie te optimaliseren.

Ik begrijp dat al deze termen misschien een beetje verwarrend zijn. Daarom heb ik een filmpje opgenomen die álle bovengenoemde termen in één oefening kan trainen. Je kunt hem hieronder vinden, hopelijk helpt dit!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.