Wat is een geschikte sport bij artrose in de rug?

Getty Images

Ik heb artrose in mijn lage rug op de plaats waar ik in 2008 ben geopereerd aan een hernia. Onder die hernia is na verloop nog een kleine hernia ontstaan. Welke sport kan ik het beste beoefenen?

Jolanda

Mark Chen, fysiotherapeut

Als vuistregel houden we aan dat sporten met een laag mechanische belasting het beste zijn. Hieronder vallen dus niet: hardlopen, aerobics en andere sporten die veel sprongen en snelle bewegingen bevatten. Je wilt namelijk met zoveel mogelijk controle bewegingen uitvoeren zodat de gewrichten niet teveel belasting hoeven op te vangen.[ITEMADVERTORIAL]

Yoga en pilates

Fitness, basisvormen van yoga en vooral pilates zijn hiervoor wel erg geschikt. Als je een goede instructeur kan vinden, zal die je ook kunnen helpen met uitvinden wat jouw rug wél en niet als prettig ervaart.

Probeer het te zien als een zoektocht waarin je de rug, haar beweeglijkheid en belastbaarheid gaat verkennen. Met goede begeleiding zal je je verbazen over wat er nog allemaal mogelijk is!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.