Wat kan ik doen aan mijn bilklachten?

vrouw-bil-klachten
Getty Images

Ik ben 67 jaar en kamp met tendinose van de bilspieren, vooral aan de abductoren. Hoe kan ik dit het best behandelen?

Micheline

Mark Chen, fysiotherapeut

Beste Micheline,

De vraag is of de klachten komen uit een overbelasting, een trauma of een 'onderbelasting'. Ik neem alle drie de opties even met je door.

1. Overbelasting

Bij een overbelasting, bijvoorbeeld door het te-vaak herhalen van dezelde soort beweging, is vaak te verhelpen door simpelweg te ontlasten. Dat betekent niet dat je per se niks moet doen, maar het is wel zaak om de belemmerende factor te identificeren en die te vervangen voor een activiteit die de regio niet (of minder) belast zodat de spieren kunnen herstellen.

2. Trauma

Bij een trauma, zoals een val of een verstuiking, is er een proces wat het lichaam moet doorlopen om tot volledig herstel te komen. Afhankelijk van het soort weefsel wat aangedaan is en hoe ernstig, kan de verwachting voor herstel verschillen, maar een minimale tijd van twee tot vier weken moet daarbij worden aangehouden. In die tijd kunnen behandelingen van de fysiotherapeut helpen voor het verlichten van de pijn, maar belangrijker is om je lichaam de tijd te gunnen om te herstellen.

3. Onderbelasting

Bij onderbelasting is de klacht een gevolg van zwakte. Als we ouder worden, neemt ons niveau van activiteiten vaak af, en daarmee ook het vermogen van de spieren en gewrichten om belasting te kunnen verdragen. Op den duur kunnen bewegingen en activiteiten die normaal gesproken geen probleem zijn, opeens als 'belastend' kunnen worden ervaren. Dit is een signaal om een programma te starten om de spieren, botten en gewrichten sterker te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen de activiteiten die van ze verwacht wordt.

Ik hoop dat dit helpt!

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.