woensdag, 28 september 2022

Wat te doen bij krakende knieën?

Als ik hurk, kraakt mijn linker knie. En niet een keer, maar echt een reeks achter elkaar. Het doet geen pijn, maar ik maak me wel zorgen. En het is gewoon geen lekker geluid. Heb je enig idee wat dit kan zijn?
Menno

Mark Chen, fysiotherapeut

Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen bijvoorbeeld "knakjes" en "plopjes". Ook langdurige reeksen, zoals je in je vraag beschrijft, komen voor. Ik kan je meteen gerust stellen; 99 procent van alle knieën kraken, en zolang er geen pijn bij komt kijken zit er geen klinische waarde aan. Dit geldt in principe voor alle gewrichten.

De knie is wel een bijzonder gewricht als we het hebben over geluiden en dat komt vooral door de knieschijf. Je moet de knieschijf zien als een soort bootje, wat in de gleuf van het bovenbeen ligt. Zowel in die "geul" als onder de knieschijf zit kraakbeen om soepel bewegen mogelijk te maken.

Als beide lagen even egaal zouden zijn én blijven, zouden er waarschijnlijk nooit geluiden vanaf komen. Maar zo zit het niet in elkaar. Er zijn talloze factoren die bepalen hoé onze knie belast wordt. Denk hierbij aan sport, werk (bijvoorbeeld stratenmakers) en schoeisel. Deze factoren bepalen ook hoe je kraakbeen belast wordt en hierdoor kan de structuur zich wat aanpassen. Een "ribbelige" structuur van je kraakbeen is heel normaal, maar zorgt wel voor iets meer frictie wanneer er veel druk op de knieschijf komt te staan. Bijvoorbeeld bij hurken.

Maak je je na deze uitleg nog steeds zorgen, dan zijn er manieren om de sturing van je knieschijf te veranderen. Zolang je geen pijnklachten ervaart, hoef je echter wat mij betreft geen actie te ondernemen. Vraag in je eigen omgeving maar eens wie er allemaal krakende knieën heeft en je zult verrast zijn. En onthoud wat ze zeggen; krakende wagens lopen het langst!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.