zondag, 14 augustus 2022

Welke beweging is geschikt als je hypermobiel bent?

Welke beweegadvies kun je me geven bij een combinatie van hypermobiliteit en core instabiliteit? Vanwege hypermobiliteit heb ik dagelijks 'pijn' met een cijfer gemiddeld tussen 1-3. Op dit moment doe ik 1x per week aan yin yoga (heb ik veel baat bij) en volg ik 1x per week een step les. Ik wil daar 1x per week bodypump aan toevoegen. Verder wandel ik in het weekend momenteel 1x 10 km.
Mirjam

Mark Chen, fysiotherapeut

Het klinkt alsof je, buiten je uitdagingen om, er toch een zeer actieve lifestyle op na houdt. Goed om te horen! Wanneer je te maken hebt met hypermobiliteit, hebben je gewrichten een grotere beweeglijkheid dan dat wij als 'norm' hanteren. Vaak komt dit door een genetische component waardoor het bindweefsel (pezen, ligamenten, kapsel) wat 'lakser' is en dus rekbaarder dan gebruikelijk. Hierdoor kunnen gewrichten makkelijker overbelast raken, met name wanneer ze in hun maximale bewegingsbereik worden belast.

Uit mijn ervaring blijkt dat er twee componenten zijn die erg waardevol zijn voor het managen van klachten bij hypermobiliteit: awareness en training.

Awareness:

Het is belangrijk dat je een goed idee hebt van wat de 'normale' bewegingsrange is van je gewrichten. Voorbeeld: Mocht je bij yoga in een pose staan waarin je het lichaamsgewicht draagt met je armen (zoals bijvoorbeeld een downward dog pose), is het goed te weten wanneer je elleboog overstrekt zijn. Zo kun je tijdig aanpassingen maken en zorgen dat je gewrichten constant ondersteund worden door de spieren die daar verantwoordelijk voor zijn in plaats van in het gewricht te 'hangen'  en de passieve structuren daarmee te overbelasten.

Training:

Nadat je een goed idee hebt van wat je gewrichten zouden moeten kunnen en ook wat mogelijkerwijs minder goede posities zijn, kun je de kwaliteit van je gewricht en je spieren optimaliseren door training. Zowel oefenvormen waarbij het lichaamsgewicht als weerstand gebruikt wordt, als oefeningen met een elastische band kunnen enorm waardevol zijn om te zorgen dat de gewrichten goed ondersteund worden bij dagelijkse activiteiten en sport.

Zoals je misschien wel begrijpt ben ik enigzins verrast dat yoga zo'n goed effect op je heeft. Het is vaak zo dat bij hypermobiliteit juist vaak stabiliteit vereist is, en geen mobiliteit zoals vaak het doel is bij yoga. Ik hoop dat ik terecht de conclusie mag trekken dat je gewoon een erg bewuste begeleider hebt of misschien zelf al erg goed weet waar je lichaam baat bij heeft.
 
Mocht je geinteresseerd zijn in het leren trainen met je eigen lichaam als weerstand, kijk dan eens op deze pagina: www.gymnasticbodies.com. Die kan je alvast een aardig eind op weg helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.