Wanneer moet ik stretchen?

Getty Images

In de sportschool stretchen we altijd na afloop van de les. Ik heb ook wel eens gehoord dat je juist voor het sporten moet stretchen, of na de warming up. Wat is het beste?

Merel

Mark Chen, fysiotherapeut

Er is veel discussie over stretchen. Jarenlang wordt er al wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de waarde van stretchen voor, tijdens én na het trainen. Toch is er nog steeds weinig duidelijkheid over wat de beste manier van stretchen is en op welk moment dat het beste uitgevoerd kan worden.

Daarbij zijn er ook nog eens een hoop manieren om te rekken, bijvoorbeeld statisch, actief of dynamisch. Allemaal met verschillende doelen. Dus de belangrijkste vraag is: wat wil je bereiken met het rekken?

De voornaamste reden om te stretchen is ontspanning of het herstellen van de basisspanning van de spier. Dit wordt vaak na de training gedaan omdat het rustgevend effect heeft op de spieren. Vooral statisch rekken is hier geschikt voor. Vaak wordt een lichte rek aangehouden voor een langere periode (meer dan 30 seconden).

Voor het trainen, kun je actief of dynamisch rekken als warming up. Op die manier bereid je de spieren voor op wat zwaardere belasting.

Rekken is een belangrijk onderdeel van een complete training, maar is een kunst op zich. Een goede uitvoering is een belangrijke voorwaarde voor je resultaat. Dus overleg een keer met je instructeur of begeleider en kijk waar je kunt verbeteren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.