Helft Nederlanders begrijpt niet hoe een stoma werkt

Getty Images

De helft van de Nederlanders begrijpt niet hoe een stoma werkt of wat de consequenties ervan zijn. Ze denken dat stoma's stinken en seksueel contact in de weg staan. Bovendien ervaart ruim 40 procent het als een ongemakkelijk onderwerp, waar maar liever niet over gesproken wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim 1000 Nederlanders, in opdracht van een groot bedrijf in onder andere stoma- en continentiezorg.

30 procent denkt dat ieder stoma uniek is

Ruim 3 op de 5 Nederlanders heeft wel eens iemand een stomazakje zien dragen. Desondanks begrijpt 52 procent niet hoe het precies werkt. 41 procent van hen weet bijvoorbeeld niet dat je met een stoma in principe gewoon alles kunt eten. Maar ook kennis over de verschillende soorten stoma’s ontbreekt. Zo zijn er drie verschillende soorten stoma’s: een colostoma (uit de dikke darm), ileostoma (uit de dunne darm) en het urinestoma. Voor 3 op de 4 Nederlanders is dit onbekend; 30 procent denkt zelfs dat iedere patiënt een eigen, unieke stoma heeft.

Toch nog taboe

Dat gebrek aan kennis over de consequenties van het hebben van een stoma, komt waarschijnlijk ook omdat het onderwerp nog steeds in de taboesfeer hangt. Hoewel volgens 24 procent van de respondenten openlijk over stoma's gesproken moet kunnen worden, ervaart 43 procent het als een ongemakkelijk onderwerp.

Met name mannen hebben moeite met het gespreksonderwerp. Ruim de helft van hen (55 procent) vindt het niet gek dat er een taboe op rust en ontwijkt het thema zelf ook liever. Bij vrouwen mijdt een kleine 33 procent het onderwerp liever.

'Stoma belemmert intimiteit'

Nederlanders verwachten dat de grootste drempel voor stomadragers intimiteit en seksueel contact is (28 procent), gevolgd door (zelf)acceptatie van het lichaam (27 procent). Ook denkt ruim 1 op de 5 van hen dat het onderhouden en schoonmaken van een stoma veel moeite kost. Andere vooroordelen rondom stoma’s zijn volgens Nederlanders dat het stinkt, vies is en dat stomadragers geen actieve dingen kunnen doen zoals sporten.

"Sporten is voor stomadragers geen kwestie van niet kunnen; in principe kun je gewoon sporten zonder speciaal stomazakje. Maar vaak speelt onzekerheid bij de stomadragers zelf mee. Het is ontzettend belangrijk voor stomadragers om na de operatie zelfverzekerd hun levensstijl weer aan te kunnen nemen. Het is tijd dat het kennisniveau van stoma’s wordt opgekrikt, zodat dit de vooroordelen vanuit de samenleving ontkracht en het thema bespreekbaarder wordt", aldus Luuk van Eijken, Market Manager Stomazorg bij Coloplast, de initiatiefnemer van het onderzoek.

Auteur 
Bron 
  • Coloplast