4 intieme klachten waar alle hardloopsters last van hebben

En hoe je ze voorkomt

Getty Images

Het juiste shirt, goede schoenen, een sporthorloge: als je gaat hardlopen denk je waarschijnlijk aan van alles en nog wat, maar niet aan je intieme zone. Toch kan dat wel nodig zijn. Vier klachten waar vrijwel iedere hardloopster wel eens mee te maken krijgt.

1. Vaginale afscheiding

Door het hardlopen produceert je lichaam niet méér vaginale afscheiding, maar de beweging - en de druk die dat geeft op je buik - zorgt er wel voor dat je er meer van verliest. Voor sommige vrouwen kan dit oncomfortabel voelen tijdens het hardlopen. Een inlegkruisje kan dan helpen. Heb je de dagen of weken na het lopen nog steeds last van meer afscheiding en heb je ook last van uitslag en jeuk? Dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie of bacterie hebt opgelopen, je kunt dan beter even langs de huisarts gaan.

2. Urineverlies

Wanneer de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas niet meer zo sterk zijn, kan urineverlies optreden bij het hardlopen. Dit type urineverlies wordt stress-incontinentie genoemd, waarbij het woord 'stress' verwijst naar het Engelse woord voor 'druk'. In dit geval komt er door het hardlopen druk op de buik en de blaas, die dat niet zo goed meer kunnen hebben door bijvoorbeeld een zwangerschap of bevalling. Ook tijdens de overgang worden deze spieren slapper door de veranderde hormoonbalans. Ten slotte kan een operatie aan de baarmoeder of urinewegen ook een oorzaak van verslapte spieren zijn.

Bij urineverlies tijdens het hardlopen biedt incontinentiemateriaal bescherming. Dat incontinentiemateriaal wordt steeds dunner, dus niemand die het ziet. Regelmatige bekkenbodemoefeningen helpen je spieren versterken en daarmee de incontinentie beperken. Andere tips:

  • Loop niet te hard en zorg dat je niet te moe wordt.
  • Leeg de blaas goed vóór het hardlopen.
  • Drink vlak voor en tijdens het lopen niet te veel. In het algemeen is het niet verstandig voor het lichaam om minder te gaan drinken bij urineverlies, maar doe het dan op andere momenten.
  • Zorg voor een eventuele verschoning voor onderweg en draag donkere kleding.
  • Doe eventueel een grote tampon in tijdens het lopen, deze steunt de blaas.

3. Vaginale schimmelinfectie

De gist Candida Albicans komt van nature in of op ons lichaam voor. Op de huid en in de huidplooien, maar ook op slijmvliezen in de mond, vagina en de darmen. Normaal gesproken veroorzaakt Candida Albicans geen klachten. Maar door bepaalde omstandigheden kan de gist zich heel snel vermenigvuldigen en klachten veroorzaken. Door hardlopen bijvoorbeeld. Daardoor wordt het rondom de vagina warm en zweterig: een ideale omgeving voor Candida om zich voort te planten. Het gevolg? Een Candida infectie van de vagina (vulvovaginale candidiasis), beter bekend als vaginale schimmelinfectie. Probeer daarom zo snel mogelijk na het sporten te douchen en andere kleding aan te doen. Zeep verstoort de zuurgraad in de vagina, waardoor bacteriën en schimmels juist de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Was je dus alleen met lauw water of met een speciale, zeepvrije wasemulsie. De inwendige vagina hoef je niet te wassen, die reinigt zichzelf. De beste manier om een schimmelinfectie te voorkomen is natuurlijk door ervoor te zorgen dat de huid niet te vochtig wordt. Het dragen van speciaal sportondergoed kan daarbij helpen.

Gewoon ondergoed is vaak gemaakt van katoen, dit voert vocht niet goed af en wordt al snel klam als je een beetje zweet. Doordat je zoveel beweegt gaat dat schuren. Dat je een hardloopbroek draagt die wel een vochtafvoersysteem heeft maakt dan niets uit. Ook naadjes die in gewoon ondergoed niet goed zijn afgewerkt, zorgen voor wrijving op de huid. Daar merk je normaliter weinig van, maar tijdens 10 kilometer hardlopen wel. Goed sportondergoed is gemaakt van holle, synthetische vezels die het transpiratievocht goed opzuigen en doorgeven naar de volgende laag (shirt/hardloopbroek). Niet alleen beschermt dat je tegen schuurplekken, het is ook beter voor de gezondheid van je vagina. Bacteriën en schimmels zitten graag daar waar het warm en vochtig is. Overigens is een string niet zo goed als je gaat sporten, zelfs niet als het een speciale sportstring is. Een string blijft toch minder goed zitten en zorgt daardoor sneller voor wrijving die kan zorgen voor irritatie, schimmels en infecties. Wil je een zichtbare onderbroeklijn (ZOL) voorkomen, kies dan voor een sportboxer of een hardlooponderbroek die echt goed past.

4. Schuurplekken

Veel hardloopsters hebben last schuurplekken, niet fijn op de gevoeligste plek van je lichaam! De huid wordt rood en ruw en gaat kapot en doet flink pijn. Je kunt er ook pijnklachten bij het plassen door krijgen. Smeren met vaseline, of uierzalf brengt verlichting. Deze klachten ontstaan, net zoals de schimmelinfecties, door een veelgemaakte fout: het niet dragen van een sportonderbroek. Katoen en organische stoffen houden vaak meer vocht vast dan synthetisch materiaal.

Auteur 
Bron 
  • UMCG
  • Runnersweb
  • Prorun
  • Stoere vrouwen sporten
  • Sportrusten