9 vaginale klachten waarmee je naar de dokter moet

Van bultjes tot blaren en bloedingen

Getty Images

Vaginale klachten: veel vrouwen negeren ze het liefst en praten er al helemaal niet over. Maar niets doen verergert de klachten vaak alleen maar. Toch naar de huisarts dus, want die kijkt echt nergens vreemd van op. Met deze negen vaginale klachten moet je echt even langs de dokter.

Niet alle vaginale klachten zijn ernstig. Sommige - zoals een schimmelinfectie - zijn eenvoudig te behandelen, andere klachten kunnen misschien wel helemaal zonder behandeling. Toch is het verstandig even naar de huisarts te gaan met vaginale klachten als bloedverlies of vreemde bultjes. Meestal is het niets, maar als het wel een symptoom van iets ernstigers is, ben je er tenminste op tijd bij.

1. Pijnlijke of zware menstruatie

Natuurlijk, veel vrouwen voelen zich niet lekker als ze ongesteld zijn. Buikkrampen, pijnlijke borsten, menstruele hoofdpijn: het hoort er een beetje bij die ene week per maand. Maar als je menstruatie veel pijnlijker is dan normaal of zo zwaar dat je met tampon en het grootste maandverband nog doorlekt, dan moet je even langs de arts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op endometriose, PCOS of fibromen.

2. Vaginale bloedingen

Ben je niet ongesteld maar bloed je wel? Als je regelmatig last hebt van doorbraakbloedingen, na de seks bloedt of na de menopauze tóch ineens weer een vaginale bloeding krijgt, is het ook verstandig om naar de huisarts te gaan. Het kan om iets onschuldigs gaan, zoals de naderende overgang of niet goed-werkende anticonceptie, maar het kan ook een symptoom zijn van gynaecologische kanker. Als je er op tijd bij bent kunnen bijvoorbeeld baarmoeder- of baarmoederhalskanker goed behandeld worden.

3. Bobbels en blaren

Ingegroeide haartjes hebben we allemaal wel eens, en ook een puistje op je schaamlip herken je wel. Maar met andere bobbels of zelfs blaarvorming in of rond je vagina, moet je toch even langs de arts. Het kan een SOA zijn - denk aan genitale wratten of genitale herpes. Of misschien is het een cyste, die even geopend en schoongemaakt moet worden.

4. Een vaginale geur

Heb je het idee dat je vagina vies ruikt? Of ruikt je vagina niet zozeer vies, maar wel anders en houdt dat aan? Je huisarts kan kijken of er bijvoorbeeld sprake is van bacteriële vaginose of een schimmelinfectie. Deze zijn vrij simpel te behandelen, maar het moet wel gebeuren. Een vaginale geur hoeft gelukkig niet altijd iets ernstigs te betekenen. Wanneer je bijvoorbeeld een intensieve sportles hebt gevolgd, kan er een wat sterkere muskusgeur uit de omliggende zweetklieren komen. En ook voeding kan je vagina een andere geur bezorgen.

5. Pijn of bloed tijdens de seks

Pijn tijdens het vrijen kan veel oorzaken hebben. Je kunt je bekkenbodemspieren te strak aanspannen en daardoor pijn voelen, er kan sprake zijn van endometriose, maar het kan ook zijn dat je vagina te droog blijft door verkeerde anti-conceptie of de overgang. Wat de oorzaak ook is, in veel gevallen is er een oplossing. Een andere anticonceptiepil, vaginale oestrogenen, glijmiddel of een doorverwijzing naar de bekkenfysiotherapeut bijvoorbeeld.

6. Een laag libido

Is jouw seksdrive lager dan het was? In een langere relatie is het niet ongewoon als je libido wat afzwakt. Maar het kan ook worden veroorzaakt door stress of de bijwerking zijn van een geneesmiddel. Vraag je dokter om hulp om de oorzaak te achterhalen. Hij kan je eventueel ook doorverwijzen naar een seksuoloog of gynaecoloog.

7. Vaak plassen of urine lekken

Dit kan wijzen op een blaasontsteking, maar ook op urine-incontinentie. In beide gevallen kan je huisarts je helpen. In het geval van een blaasontsteking door het voorschrijven van antibiotica, en bij incontinentie door leefstijladviezen, doorverwijzing naar een uroloog of medicatie.

8. Lage buikpijn

Aanhoudende lage buikpijn buiten je menstruaties om is altijd reden om naar je huisarts te gaan. Meestal is het niets ernstigs, maar het kan ook een teken van endometriose of gynaecologische kanker zijn. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan lage buikpijn veroorzaken. Naar de dokter dus.

9. Aanhoudende jeuk

Jeuk rondom je schaamlippen en vagina is meestal een symptoom van een vaginale schimmel en dat is makkelijk te verhelpen. Maar het kan óók een van de symptomen van een HPV-infectie zijn. Altijd even laten checken dus.

Lees ook: 13 oorzaken van vaginale jeuk

Auteur 
Bron 
  • St. Antonius Ziekenhuis
  • WebMD
  • Thuisarts
  • Healthline