Nederlander wil gezonder eten

Getty Images

DEN HAAG - De helft van de Nederlanders wil gezonder eten en het liefst ook duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Een derde van de ondervraagden geeft aan te weinig zelfbeheersing te hebben, waardoor ze nu nog niet gezond genoeg eten. Een andere reden is onder meer dat gezond eten te duur wordt gevonden (23 procent). 1 op de 5 zegt in de supermarkt verleid te worden tot het kopen van ongezond eten.

Schoolkantine
Een grote meerderheid van de ondervraagden geeft aan voorstander te zijn van een aantal omgevingsmaatregelen om overgewicht terug te dringen. Met name in de omgeving van kinderen kan veel worden verbeterd.

Zo wil 75 procent dat kinderen op school les krijgen over gezond eten. 80 procent ziet graag dat op kinderdagverblijven alleen gezonde voeding wordt uitgedeeld. 77 procent is voorstander van het aanbieden van uitsluitend gezond eten in de schoolkantine.

Duurzaam
Ook wil de helft van de Nederlanders duurzamer eten. 17 procent geeft aan nu al duurzaam te eten en te letten op aspecten als dierenwelzijn, milieu of eerlijke handel. Van de mensen die duurzamer willen gaan eten, geeft 64 procent aan dat een knelpunt hierbij de prijs is: zij vinden duurzaam eten te duur.

Voeding in 2020
De resultaten uit het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd tijdens het jubileumcongres ter ere van het 10-jarig bestaan van het Voedingscentrum.

Het onderzoek 'Voeding in 2020, gezond en duurzaam eten' werd in oktober 2010 onder 1538 Nederlanders van 18 jaar en ouder online uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum