Kan ik een vitamine B12-tekort krijgen? En wat moet ik doen om dit te voorkomen?

b12-vlees-groente
Getty Images

Kan ik een vitamine B12-tekort krijgen? En wat moet ik doen om dit te voorkomen?

Gerda

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het lichaam heeft een voorraad van vitamine B12. Daarom komt een vitamine B12-tekort bij gezonde mensen weinig voor. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine B12 binnen.

Als je weinig of geen dierlijke producten neemt, loop je het risico op een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten, zoals melk, yoghurt, vlees, vis en eieren. Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

Als je al wat ouder bent, dan neemt je lichaam minder vitamine B12 op uit je darmen. Dit komt omdat de productie van maagzuur afneemt; en maagzuur is belangrijk voor een goede opname van vitamine B12. Sommige ouderen kunnen daardoor een tekort krijgen. Ook kunnen sommige maagzuuremmers de opname van vitamine B12 verminderen. Als je een tekort vermoedt, ga dan naar je huisarts.

Een tekort aan vitamine B12 kun je herkennen aan de volgende symptomen: vermoeidheid, duizelingen, hartkloppingen, oorsuizen, tintelingen in je vingers en last van spierzwakte.

Kijk hier hoeveel vitamine B12 je dagelijks nodig hebt. Je kunt ook de Eetmeter invullen van het Voedingscentrum. Je ziet dan hoeveel vitamine B12 (en andere vitamines en mineralen) je binnenkrijgt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.