zaterdag, 22 januari 2022

Waarom adviseert het Voedingscentrum halvarine en margarine in plaats van roomboter?

Tijdens de cursus fysiologie leerde men ons dat niets beter was dan boter. Uitgebreide studies toonden recent aan dat boter absoluut niet ongezond is, integendeel zelfs. Ik ben nu 72 jaar en ik heb altijd boter gegeten. Nog steeds is mijn cholesterol prima en ik gebruik geen medicatie. Waarom adviseren jullie wel margarine en halvarine en geen boter?
Hugo

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Voor veel mensen is het lastig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamine A en D te halen. Daarom adviseren we om brood te besmeren met halvarine of margarine. Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die dagelijks roomboter op hun brood smeren, moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen uit andere voedingsmiddelen.

Meer verzadigd vet

Roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram. Verzadigd vet kan ongunstige effecten hebben op je gezondheid. Het verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Daar is de meerderheid van de internationale, gespecialiseerde wetenschappers het met elkaar over eens.

Af en toe

Als je gezond bent en de juiste hoeveelheden voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt, dan is het prima om af en toe roomboter te gebruiken als je dat lekkerder vindt. Maar voor je gezondheid is het beter om te smeren met halvarine of margarine. Daarom staan halvarine en margarine wel in de Schijf van Vijf, en roomboter niet. Hier kun je teruglezen hoe de Richtlijnen Schijf van Vijf tot stand zijn gekomen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.