Is suikervrije jam uit de supermarkt een gezonde keuze?

jam
Getty Images

Is suikervrije jam uit de supermarkt een gezonde(re) keuze?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: suikervrije jam bestaat niet. In de supermarkt is wel jam verkrijgbaar met minder toegevoegd suiker, soms ook wel halvajam of fruitspread genoemd. Het lijkt dan misschien een gezonde keuze, maar er zit nog steeds suiker in. Dit zijn suikers die van nature aanwezig zijn in het fruit waar de jam van wordt gemaakt, maar vaak ook nog wat toegevoegde suikers. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar.

Zo spoor je toegevoegd suiker op

Suiker kan in verschillende vormen aan een product worden toegevoegd. Zie je op het etiket tussen de ingrediënten geen suiker staan? Dat betekent niet dat er geen suiker aan het product is toegevoegd. Er zijn namelijk heel veel verschillende benamingen voor suiker, die niet allemaal even eenvoudig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. En hoe eerder dit in het rijtje met ingrediënten staat, hoe groter de kans dat het product veel toegevoegd suiker bevat.

Wel of geen jam?

Zowel jam met minder suiker als gewone jam zijn dagkeuzes, oftewel iets kleins buiten de Schijf van Vijf dat je 3 tot 5 keer per dag kunt nemen. In de varianten met minder toegevoegd suiker is de hoeveelheid suiker wel lager dan in gewone jam en dat scheelt de nodige calorieën. Daarmee is het een betere keuze dan de gewone variant, maar alsnog geen gezonde keuze volgens de Schijf van Vijf. Jam is voor af en toe dus een prima keuze, vooral wanneer er minder suiker in zit, maar eet het niet te veel en niet te vaak.

Fruit op brood

In fruit dat je zo los eet zitten van nature, maar daarnaast ook belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C. Het eten van fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op onder andere hart- en vaatziekten. In plaats van jam is fruit op brood dus een gezond zoet alternatief. Denk aan plakjes banaan, aardbei, appel of peer.

Andere gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf zijn bijvoorbeeld 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, verse geitenkaas, een eitje en 100% pindakaas. Met een plakje komkommer, wat tomaatjes of andere groente kun je het natuurlijk altijd extra lekker maken.

Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.