Zijn houten spatels ongezond om mee te bakken?

Getty Images

Voor het bakken gebruik ik altijd houten spatels in mijn koekenpannen. Nu zei laatst iemand tegen mij dat ik beter plastic spatels kon gebruiken, omdat houten spatels onhygiënisch en ongezonder zouden zijn. Is dat zo?

Henk

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het maakt niet veel uit welk soort spatel je gebruikt. Zowel houten als kunststofspatels die je in de winkels koopt, moeten aan eisen voldoen om in contact te mogen komen met levensmiddelen. Volgens de wet mogen er geen gevaarlijke stoffen vanuit bijvoorbeeld keukengerei in het voedsel terecht komen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor onder meer plastics, geregenereerde cellulose (bijvoorbeeld cellofaan) en keramiek zijn speciale Europese richtlijnen. Voor andere materialen zijn de eisen vastgelegd in de Nederlandse warenwet.

Positieve lijsten zijn opgesteld van stoffen die toegelaten zijn en gebruikt mogen worden. Pas na een uitgebreide risicobeoordeling kan een nieuwe stof toegelaten worden aan deze lijst. Spatels die voldoen aan de wetgeving en geschikt zijn voor levensmiddelen zijn vaak te herkennen aan de tekst ‘geschikt om met levensmiddelen in contact te komen’ of te herkennen aan een ‘glas en vork’ symbool, maar dit is geen verplichting.

Splinters

De kwaliteit en de staat van de spatel is wel van belang. Zitten er houtsplinters aan de houten spatel die mogelijk in je eten terecht kunnen komen, dan kun je de spatel beter vervangen. Ook als de spatel is afgesleten, dan is het beter om ze te vervangen. Als de spatel moeilijk schoon te maken is, kunnen er namelijk makkelijker ziekmakende bacteriën blijven zitten. Het zijn vooral metalen spatels die voor beschadiging van de panbodem kunnen zorgen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.