Boekrecensie: Moon Milk

Warme melk voor het slapengaan

cover
Citrus

Ooit gehoord van moon milk? Het is een warm, non-alcoholisch slaapmutsje dat bestaat uit plantaardige melk, kruiden en specerijen. Moon milk-expert Gina Fontana heeft vijftig recepten voor de warme drankjes gebundeld in haar nieuwe kookboek, dat de naam van de slaapmutsjes draagt.

Ontspannende kruiden en specerijen

In Moon Milk vind je dus vijftig recepten voor kleurrijke, warme drankjes die je met plantaardige melk kunt bereiden. Je drinkt ze voor je gaat slapen. De kruiden en specerijen in het warme slaapmutsje zouden namelijk een helende en ontspannende werking hebben en kunnen de nachtrust bevorderen. Waar je vroeger een glaasje warme melk met anijs nam voor het slapengaan, kun je dat nu doen met een mok gevuld met stomende moon milk.

Makkelijke recepten en leuke weetjes

De recepten in het boek zijn makkelijk te maken. Wat je voor elk recept nodig hebt, is een steelpannetje, plantaardige melk, de kruiden en specerijen en wat ahornsiroop voor de smaak. Bij elk recept staat een weetje over de ingrediënten. Wist je bijvoorbeeld dat kardemom wordt gebruikt om verschillende darmproblemen, een verhoogd cholesterol en problemen met hartvaten op te lossen? Of dat de combinatie van kardemom, kurkuma, kaneel en gember je niet alleen in slaap helpt te komen, maar ook vervelende griepjes bestrijdt? Zo valt er bij elk recept wat te leren.

Moeilijke ingrediënten

In het boek staan redelijk wat ingrediënten die niet iedereen standaard in zijn of haar keukenkastje zal hebben staan, zoals blauwe matcha, actieve kool, ashwagandha en lavendelpasta, maar daar heeft Fontana wat op bedacht. Achterin het boek vind je een handig overzicht met adressen waar de minder gangbare ingrediënten te vinden zijn. Maar ook met wat kaneel, kurkuma en gember zijn er genoeg recepten uit Moon Milk te maken.

Werkt het?

Uiteraard heb ik een aantal recepten uit het boek getest voor het slapengaan en ik moet zeggen: zo’n warm drankje voor het slapengaan voelt best lekker in je buik. En het in slaap komen daarna lukt goed. De ahornsiroop maakt de moon milk wel wat zoet, dus in plaats van een hele eetlepel verdeeld over twee porties, gebruik ik nu een halve. Van de drie drankjes die ik heb geprobeerd, namelijk de hazelnoot, pitaya-rozen en de kaneelmelk, is de kaneelmelk mijn favoriet. Ik kan niet wachten om ook de andere recepten te proberen. Slaap lekker!

Getty Images

Proeven?

Benieuwd geworden naar moon milk? De drie favoriete recepten staan nu ook op Gezondheidsnet!

Auteur 
  • Miriam Groot