Is geitenkaas gezonder dan gewone jonge kaas?

Getty Images

Mijn man en ik eten (bijna) altijd geitenkaas. Is geitenkaas gezonder dan gewone jonge kaas?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Geitenkaas en jonge kaas van koemelk bevatten allebei verzadigd vet. Maar de hoeveelheid verzadigd vet verschilt wel.

Hoeveelheid verzadigd vet in:

  • Zachte, smeerbare geitenkaas: 1,6 gram per boterham
  • Harde 30+-kaas van koemelk, 2,3 gram per boterham
  • Harde 45+ kaas van koemelk 3,6 gram per boterham
  • Harde geitenkaas 4,3 gram per boterham

Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar er zit vaak ook veel verzadigd vet in. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Het hoge zoutgehalte in veel soorten kaas vergroot de kans op een hoge bloeddruk.

Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor een minder vette soort kaas die weinig zout bevat.

In de Schijf van Vijf staan:

  • 10 +, 20+ en 30+ kaas met minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas
  • Hüttenkäse
  • Mozzarella
  • Zachte geitenkaas
  • Light zuivelspread

Meer over vet in verschillende soorten kaas lees je hier.

Verzadigd vet

Verzadigd vet komt voor in dierlijke en plantaardige producten. Dierlijke producten, zoals vlees, melkproducten en kaas, bevatten over het algemeen meer verzadigd vet dan plantaardige producten.

Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed. Een te hoog cholesterolgehalte kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Het advies is daarom om niet te veel producten met veel verzadigd vet te eten. En om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Variëren met beleg

Hoewel zachte geitenkaas in de Schijf van Vijf staat, is het goed om te variëren, ook met beleg. Door gevarieerd te eten krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen. Probeer bijvoorbeeld eens een eigengemaakte hummus (zonder zout) of groentespread op brood, een gekookt eitje, of 100% pindakaas zonder toegevoegd zout en/of suiker. Of wat dacht je van wat makreel, zalm of tonijn.

Beleg ook eens je boterham met groente. Of maak gezonde combinaties bijvoorbeeld tomaat en 30+ kaas, 100% pindakaas met komkommer of stukjes paprika met hummus.

Op deze pagina vind je nog meer originele en lekkere ideeën voor broodbeleg.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.