Is Griekse yoghurt gezond?

Getty Images

Is Griekse yoghurt gezond?

Angela

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Volle Griekse yoghurt staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat Griekse yoghurt veel verzadigd vet bevat en veel calorieën levert. Magere en halfvolle yoghurt staan wel in de Schijf van Vijf en passen in een gezond eetpatroon. Er zijn enkele soorten Griekse yoghurt met minder vet die in de Schijf van Vijf staan.

Meer verzadigd vet en calorieën

Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën. Een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën, een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën. Dat is meer dan drie keer zoveel.

Welke yoghurt staat in de Schijf van Vijf?

Magere en halfvolle yoghurt staan wel in de Schijf van Vijf. Er zijn enkele varianten Griekse yoghurt met weinig vet die in de Schijf van Vijf staan. Alleen yoghurt met minder dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram en niet te veel suiker staat in de Schijf van Vijf. Met de Kies Ik Gezond?-app van het Voedingscentrum kun je producten scannen en zie je meteen welke yoghurt in de Schijf van Vijf staat.

Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van melkproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.

Meer over yoghurt in de Schijf van Vijf

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.