Baby's van drie maanden horen al emotie

Getty Images

LONDEN - Baby's van drie maanden oud, veel eerder dan tot nu toe werd gedacht,  kunnen al emoties in de stem van mensen herkennen. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Al langer was het bekend dat kinderen op jonge leeftijd in staat zijn emoties te herkennen, maar tot nu toe was het onduidelijk op welke leeftijd precies. Nu blijken ze dat dus al bij drie maanden te kunnen.

Voor het onderzoek werd een fMRI-scan gemaakt van de hersenen van 21 slapende baby's terwijl ze verschillende geluiden lieten horen. Variërend van het geluid van een lach, een huilend persoon en achtergrondgeluiden zoals het stromen van water en speelgoed.

Wanneer de baby's een stem hoorden, werd een deel van de hersenen, de temporale cortex geactiveerd, hetzelfde deel als bij volwassenen als die een stem horen.

De hersenen van de baby's reageerden sterk op negatieve of verdrietige geluiden, maar maakte geen onderscheid tussen neutrale en tevreden geluiden.

De onderzoekers hopen dat de uitkomsten van de studie hen in staat zal stellen om de processen in autistische en niet-autistische hersenen te vergelijken. Zo hopen ze er achter te komen waar het fout gaat in de hersenen.

Ook willen ze de hersenen van baby's scannen die meer kans hebben op het ontwikkelen van autisme, zoals bijvoorbeeld kinderen die een broer of zus hebben met de aandoening.

Auteur 
Bron 
  • BBC