Hoe kom ik van mijn diastase af?

diastase-zwanger
Getty Images

Mijn dochter is nu 20 maanden en ik ben weer sinds twee maanden begonnen met hardlopen, ondanks mijn diastase van 1 centimeter. Is het beter om dit niet te doen?

Ik zie er nog steeds zwanger uit, wat ik echt niet leuk vind. Hiervoor ben ik naar mijn fysiotherapeut gegaan en zij gaf me een oefening, waarna ik over een maand weer moet terugkomen. Ik wil alleen zo graag dat mijn buik er weer goed uitziet! Wat kan ik het beste doen? Er zijn geen specialisten in de buurt, maar misschien moet ik een personal trainer inschakelen. Ik heb een hekel aan mijn lichaam en ik wil er graag wat aan doen.

Jeanine

Mark Chen, fysiotherapeut

Hi Jeanine,

Er vallen me een paar dingen op aan je vraag waar ik graag op in wil gaan.

Je geeft aan dat je je lichaam 'haat' op dit moment. Dit is voor geen enkele situatie een positief uitgaanspunt. Uiteindelijk, hoe je het ook went of keert, zul je het 'samen' met je lichaam moeten doen. Zeker in dit geval, is het belangrijk om eerst vrede te sluiten met je huidige situatie om verder te kunnen. Neem even een moment om stil te staan bij wat voor een bizarre prestatie jouw lichaam heeft geleverd. Het is niet vreemd dat daar een herstelperiode bij hoort, gecombineerd met acceptatie, zorg en positive feedback voor je lichaam. In mijn ogen is dit de meest essentiele stap om te zetten.

Zodra je klaar bent om te starten, zoek dan in ieder geval iemand op die je kan begeleiden en je een realistisch beeld kan scheppen van je herstelmogelijkheden en de tijd die daarvoor staat. De meeste trainers/therapeuten hebben goede netwerken dus als ze iets zelf niet weten, is er vaak wel iemand in hun directe kennissenkring die antwoord kan geven.

Je herstelperiode zal waarschijnlijk bestaan uit het opnieuw ontdekken, activeren en aansterken van verschillende buikspieren. Daarnaast misschien ondersteunende technieken, zoals Kinesio tape en/of electrostimulatie. Begrijp goed dat dit een proces is, en niet iets wat binnen een week zal veranderen.

Gelukkig is het een proces waar je als het goed is je hele leven plezier van blijft houden, dus zeker de moeite waard.

Veel succes!

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.