Wat mag een kind met allergie tussendoor eten?

Getty Images

Mijn kleinzoon van 5 jaar oud heeft een fructose-intolerantie, wat kan ik hem als traktatie geven als hij geen suikers mag?

Els

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Helaas heb ik hier geen pasklaar antwoord op. Kinderen met een allergie of intolerantie worden door de huisarts meestal verwezen naar de diëtist. Deze kan precies bepalen wat geschikte voeding is voor het kind. De ouders of verzorgers weten meestal het beste wat een geschikt tussendoortje zou kunnen zijn.

Voedselovergevoeligheid

Als kinderen na het eten van bepaald voedsel klachten hebben, kan het zijn dat hij of zij een voedselovergevoeligheid heeft. Tekenen van voedselovergevoeligheid zijn bijvoorbeeld: overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen, veel huilen, onrust en niet willen eten of drinken.

Andere oorzaak

Maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Daarom is het bij een allergie of intolerantie altijd belangrijk om door de huisarts uit te laten zoeken wat er aan de hand is. Zelf experimenteren met andere voeding en voedingsstoffen uitsluiten is niet verstandig, omdat kinderen daardoor een tekort kunnen krijgen aan bepaalde voedingsstoffen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.