maandag, 26 september 2022

Hoe bakken met minder verzadigd vet?

Mijn cholesterol is veel te hoog, maar ik wil af en toe toch iets lekkers bakken. Voorheen gebruikte ik altijd roomboter, maar begrijp inmiddels dat daar veel verzadigd vet in zit. Welk vet kan ik dan gebruiken?
Tonny

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Je weet dat je het cholesterolgehalte in je bloed verlaagt door weinig verzadigd vet te eten. Snacks, gebak, koek en chocolade kun je beter zo min mogelijk eten, want hierin zit veel verzadigd vet. Maar ik begrijp dat je af en toe iets wil bakken, met minder verzadigd vet. En dat kan.

Zachte vetten

Als je harde vetten inruilt voor zachte vetten, krijg je een stuk minder verzadigde vetten binnen. In de plaats van roomboter kun je dan vloeibare margarine gebruiken bij het bakken. Dit trucje kun je gebruiken bij cake, maar ook bij koekjes en andere baksels.

Recepten

Op de site van het Voedingscentrum vind je voorbeelden van bakrecepten die geschikt zijn voor mensen met een hoog cholesterol. Bijvoorbeeld:

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.