Hoe bakken met minder verzadigd vet?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Je weet dat je het cholesterolgehalte in je bloed verlaagt door weinig verzadigd vet te eten. Snacks, gebak, koek en chocolade kun je beter zo min mogelijk eten, want hierin zit veel verzadigd vet. Maar ik begrijp dat je af en toe iets wil bakken, met minder verzadigd vet. En dat kan.
Zachte vetten
Als je harde vetten inruilt voor zachte vetten, krijg je een stuk minder verzadigde vetten binnen. In de plaats van roomboter kun je dan vloeibare margarine gebruiken bij het bakken. Dit trucje kun je gebruiken bij cake, maar ook bij koekjes en andere baksels.
Recepten
Op de site van het Voedingscentrum vind je voorbeelden van bakrecepten die geschikt zijn voor mensen met een hoog cholesterol. Bijvoorbeeld:
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.