maandag, 26 september 2022

Ik ben somber door herinneringen aan seksueel misbruik

Ik ben een alleenstaande man van 56 jaar en ik ben in mijn jeugd - tussen mijn 13e en 18e jaar - seksueel misbruikt. Al jaren loop ik rond met een dilemma, een groot probleem: ik word heel erg somber en verdrietig als ik jongens zie. Het gaat om jongens in de leeftijd van 13 of 14 jaar. Weet u hoe dit komt?
Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Dit probleem kom ik regelmatig tegen in mijn praktijk. Bepaalde herinneringen aan het misbruik kunnen deze gevoelens van somberheid oproepen. Dat kunnen bijvoorbeeld geuren zijn, een bepaalde omgeving of de leeftijdsfase waarin het misbruik heeft plaatsgevonden. Daarnaast kan er meer aan de hand zijn, maar dan zou de context duidelijker moeten worden of er meerdere oorzaken zijn die de somberheid kunnen verklaren.

Wat u verder zou kunnen helpen is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dat is een therapie voor mensen die last blijven houden van een schokkende gebeurtenis.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/ Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.