Hoe darmklachten bij hardlopen voorkomen?

Getty Images

Tijdens het hardlopen krijg ik nog wel eens last van mijn darmen. Halverwege mijn rondje naar de wc moeten hollen is natuurlijk niet erg praktisch. Wat moet ik eten om dat te voorkomen? Ik heb een keer gelezen dat je minder vezels zou moeten eten (bijvoorbeeld wit brood in plaats van bruin), maar dat is toch niet zo gezond?

Martijn

Esther van Etten, sportdiëtist

Het is erg vervelend om tijdens het rennen last te krijgen van je darmen. Zowel lichaamsbeweging als vezels stimuleren de darmwerking.

Minder vezelrijk eten

Het kan inderdaad helpen om voor het sporten geen vezelrijke voeding te eten. Wit brood is een optie, het bevat de helft minder vezels dan bruinbrood. Wit brood levert wel veel minder vitamines op en is in dat opzicht minder gezond dan bruin brood. Mocht je het niet prettig vinden om wit brood te eten, dan is yoghurt, vla of rijstepap ook een optie.

Eerst naar de wc

Je kunt er ook voor kiezen om ruim van tevoren juist wel een vezelrijk ontbijt te nuttigen om je darmen te prikkelen. Ren eventueel eerst nog een klein stukje, maar blijf in de buurt van een toilet. Zodra je darmen leeg zijn, kan de echte training beginnen.   

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Esther van Etten is sportdiëtist, gespecialiseerd in voeding voor sporters op alle niveaus. Je kunt bij Esther terecht met al je vragen over voeding, voedingssupplementen en sport.