Pijnlijke heupen na hardlopen: osteoporose?

Getty Images

Ik loop al jaren hard, maar sinds een half jaar heb ik hevige pijn aan mijn heupen na het hardlopen. Tijdens het lopen ondervind ik geen pijn, maar zodra ik thuis kom en ga zitten begint het. Dit duurt echt wel twee dagen. Ik heb vooral startproblemen bij het opstaan en weglopen aan beide heupen.

Kan dit met botontkalking te maken hebben? En hoe kom ik ervan af? Je begrijpt dat ik liever niet met hardlopen stop, want dat blijft toch mijn passie.

Hennie (62 jaar)

Mark Chen, fysiotherapeut

Ik zal de laatste zijn die je direct zal vertellen te stoppen met je passie! Wél raad ik je aan om even goed na te gaan wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, om vervolgens een goed geinformeerde keuze te maken over hoe verder te gaan met je sportactiviteiten.

Slijtage

Een eerste stap zal zijn om langs te gaan bij je huisarts of fysiotherapeut om te laten kijken of het je gewrichten of je spieren zijn die je klachten veroorzaken. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat er wat slijtage heeft plaatsgevonden over de jaren heen (eigenlijk heeft iedereen boven de 50 wel een bepaalde mate van slijtage in de gewrichten). Door een bewegingsonderzoek en een röntgenfoto kun je een indruk krijgen van hoe de kwaliteit van je gewricht is en van de spieren eromheen.

Mocht er slijtage zijn, dan kan het zijn dat je het aantal keer lopen, of de duur ervan (tijdelijk) zal moeten veranderen. Soms kan het enorm helpen om de gewrichten te ondersteunen door voedingssupplementen zoals glucosamine te gebruiken.

Looptechniek

Het kan ook zeer nuttig zijn om je looptechniek eens goed onder de loep te laten nemen. Wist je bijvoorbeeld dat er een groot verschil is tussen zogenaamde haklanders en voorvoetlanders? Deze twee enorm verschillende loopstijlen belasten het lichaam op een totaal andere manier. Wie weet zit er wel enorm veel waarde in om een analyse van jouw stijl te laten doen en die mogelijkerwijs wat aan te passen. Dit kan best even lastig en uitdagend zijn, maar verandering van spijs doet eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.