maandag, 20 september 2021

Bestaan er armoefeningen met de foamrol?

Via mijn pilateslessen ben ik in aanraking gekomen met de foamrol. Mijn partner heeft begin vorig jaar een SAB (een soort hersenbloeding) en een herseninfarct gehad. Daarna had ze uitval aan haar linkerkant. Ze heeft geen kracht in haar hand om bijvoorbeeld ooit nog met mes en vork te eten of iets te grijpen. Door oefeningen en fysiotherapie probeert ze alles wat ze nu kan met de hand/arm te onderhouden. Op dit moment krijgt de fysiotherapeut de arm echter niet ontspannen. Zou je door oefeningen met de rol de arm kunnen ontspannen, net zoals je dat met andere delen van je lichaam kunt? Zijn daar al oefeningen voor bedacht?
Frank

Mark Chen, fysiotherapeut

Of de foamrol kan helpen in dit specifieke geval, hangt van een aantal factoren af. Na een hersenbloeding met uitval of een contractuur, ligt de oorzaak van het spierprobleem dus vaak in de hersenen. Wannier hier sprake van is, krijg je slechts een minimaal effect als je alleen focust op de regio waar het probleem zich uit.

Behandeling van triggerpoints

Nu is het wel zo dat, op lange termijn, triggerpoints kunnen ontstaan in de aangedane arm. De spiervezels passen zich namelijk aan wanneer ze veel tijd in verkorte stand moeten doorbrengen. Zodra er ook spanningsproblemen in de spier zelf optreden, kun je deze wel lokaal behandelen. Bijvoorbeeld met manuele therapie zoals massage, maar een foamrol of een lacrossebal behoort dan ook tot de mogelijkheden. Met een beetje creativiteit is daar ook een oefening voor de beweeglijkheid aan te koppelen.

Persoonlijke situatie

Dit is uiteraard allemaal afhankelijk van hoe goed je partner zich kan bewegen. Ik weet niet waar haar grootste beperking zit, maar in dit filmpje leg ik een voorbeeldoefening uit. Misschien dat je samen met de therapeut wat aanpassingen kunt maken om het specifieker te maken voor jullie situatie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.