Zoontje elke paar uur wakker, wat moet ik doen?

Getty Images

Ik heb een zoontje van 2,5 jaar dat elke nacht om de 2 à 3 uur wakker wordt. Hij huilt niet, maar komt wel uit bed en gaat voor zijn traphekje staan roepen. Als ik niet kom, gaat hij steeds harder roepen en meestal huilen. Vervolgens ga ik toch maar mijn bed uit en leg ik hem terug in bed. Dat doe ik de hele nacht...

Middagdutjes doet hij niet meer, zijn bed verplaatsen, knuffeltjes, of een lampje in zijn kamer hielpen niet. Wat moet ik doen?

Oververmoeide mama

Carole Lasham, kinderarts:

Een kind dat iedere nacht wakker is, is killing voor de ouders. Wat er bij jouw zoon gebeurt, is dat hij steeds als hij wakker is, iemand/jou nodig heeft om weer te gaan slapen.

Slaapcyclus

We hebben allemaal een slaapcyclus. Het eerste deel is de diepe, uitrustslaap. Daarop volgt de REM-slaap waarin je droomt en je alles verwerkt wat die dag gebeurd is. Vervolgens ben je even wakker en daarna begint de cyclus opnieuw. Veel mensen hebben niet door dat ze eventjes wakker zijn geweest of vergeten dat weer. Maar je zoontje is even wakker en denkt "Ik heb mijn moeder nodig voor ik weer gaat slapen" en dan gaat hij naar je op zoek. Dit patroon verklaart waarom hij elke 2 à 3 uur wakker is: dat is telkens aan het eind van zijn slaapcyclus.

Advies

Neem hem niet bij jullie in bed. Een vast slaapritueel is belangrijk. Als hij wakker is, ga dan even naar hem toe. Hij weet dan dat je er bent. Maar geef hem geen positieve aandacht, kijk hem niet aan en doe geen licht aan.

Aai hem over zijn hoofd en zeg dat hij lekker moet gaan slapen. Als hij een knuffel of speen of iets dergelijks heeft, kan hij deze gebruiken. Ga daarna weg. Is hij na 3 minuten niet stil, herhaal deze procedure dan. Aanvankelijk kost dit je veel energie, maar blijf consequent en het werkt.

Probeer eerst eens deze aanpak. Kom je er niet uit, dan kan het consultatiebureau je helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.